Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2015. szeptember 6., vasárnap

Reakció a konyvtenger.hu tippes bejegyzésre

2015. augusztus 31-én megjelent egy cikk a neten, aminek a címe: 10+1 tipp, ami segít, hogy többet olvass. 
Az Európa könyvkiadó facebook-os oldalán találkoztam vele először, és mélyen egyetértettem abban, hogy több pont is sántít.
Bizonyos pontokra a bődületes ostobaság jelzőt használnám személy szerint. 
Az eredeti cikket itt találjátok, bár a pontokat idézem a bejegyzésemben, a miheztartás végett: http://www.konyvtenger.hu/konyvek_kultura/40-10-1-tipp-ami-segit-hogy-tobbet-olvass
Sokáig emésztgettem a pontokba felvetett "tippeket", de nem igazán tudott néhányat bevenni a gyomrom, így most jöjjön a saját, egyéni véleményem. Kihangsúlyozom, hogy egyéni vélemény, nem kell ezzel egyetérteni, valószínűleg rajtam kívül sokan másképp látják, illetve más pontokon akadtak ki. 
Szóval jöjjenek is a pontok:

1. "Határozd meg, hogy mi az olvasásod célja! Mielőtt elkezdesz olvasni, határozd meg, hogy miért akarsz olvasni. A legtöbb ember két okból kifolyólag olvas: vagy az élvezet miatt, vagy pedig a tudás miatt. Ha olvasás előtt tisztázod magadban, hogy mi is a célod egy könyv elolvasásával, mindig emlékeztetni tudod erre magad, ez pedig motiválni fog téged, hogy mielőbb végezz vele!"

Miért kellene előbb végezni vele? Nem feltétlenül van az olvasás időhöz kötve. Ráadásul miért kellene kategorizálni, célt megadni? Talán ha tudásszerzés miatt olvasunk, akkor azt semmiképp nem élvezhetjük? Vagy ha élvezünk egy könyvet, akkor abból semmit nem tudhatunk meg, nem tanulhatunk belőle? Ugyan már... 


2. "Csak olyat olvass, ami tetszik neked! Akármit is olvasol, nagyon fontos, hogy örömöt lelj benne! Ne olvass egy könyvet csak azért, mert a barátaid mind ezt javasolták neked, vagy csak azért, hogy ezzel is végezz és kipipálhasd! Ehelyett inkább keresd meg azokat a könyveket, melyek érdekelhetnek, s meglátod, hogy így mennyivel gyorsabb és élvezetesebb lesz az olvasás!"

Ismét előkerült a "gyorsabb" olvasás. Miért kellene elkapkodni? Igen, rohanó világban élünk, kevés időnk jut azokra a dolgokra, amik kikapcsolnak minket, legyen az olvasás, varrás, festés, rajzolás, kerékpározás vagy bármely hobbi, de attól még nem kell kapkodni. Ráadásul sokan vagyunk úgy, hogy nem csak a barátaink, vagy épp bizonyos könyves bloggerek véleménye miatt olvasunk el egy könyvet, de az ő véleményük is közrejátszik a könyv választásában. Ha hasonló ízlésvilággal rendelkezik valaki, adok a véleményére. Ha elég figyelemfelkeltő a bejegyzése, adok a véleményére, és próbát teszek. Nem tudhatjuk előre, hogy melyik könyv fog tetszeni, és melyik nem. Nem mindig állapíthatjuk meg a fülszövegből, hogy az a könyv milyen hatással fog ránk lenni. Néha egyszerű lutri az egész. Ajánlanak egy könyvet, talán olyan témában is ami nem áll közel hozzád, aztán végül lehet hogy pont az fog bekerülni a kedvenc olvasmányaid közé. Ami biztos, hogy minden könyv, másképp fog rád hatni. Nem tudhatod előre, hogy miképp, csak ha kipróbálod. A tanácsom, hogy merjetek nyitottak lenni, mert bár érhet csalódás egy-egy könyv elolvasása után, még mindig jobb ha csalódsz, mint ha meg sem próbálod. Hisz' a csalódásnál sokszor rosszabb, ha kihagysz valami elképesztően jót. 

3. "Nyugodtan ugorj át pár oldalt! Ha saját magad szórakoztatására, vagy tudásod bővítése miatt kezdesz bele egy könyv olvasásába, te magad fekteted le az olvasás szabályait. Ha a történet olvasása közben elnehezülnek pilláid, vagy egyszerűen csak felgyorsítanád az eseményeket, nyugodtan lapozz előre! Ha kihagysz pár oldalt nem dől össze a világ, ne érezz emiatt lelkiismeretfurdalást, hiszen ez nem csalás! :)"

Ugorjunk át pár oldalt? Miért? Mi van, ha pont olyan információkat lapozunk át, ami nem tűnik fontosnak, de esetleg az író pont arra építette a könyv lényegét? Ne legyünk már ostobák. Talán ez az a pont, ahol a biztosíték először verődött ki nálam. Ez kb. olyan, hogy kötelező olvasmányoknál csak a rövidített részt olvassuk el. Nem tartalmaz minden lényegeset! Hahó! Ébresztő! 


4. "Ha egy könyv nem tetszik, ne olvasd tovább! Még ha igyekszel is könyveidet úgy kiválasztani, hogy azok első ránézésre tessenek, előfordulhat, hogy egy könyv mégis unalmasnak, vontatottnak bizonyul. Sokak szerint, ha egy könyv első 50 oldala kibírhatatlan, már nem lesz jobb és érdemes inkább abbahagyni. Ha egy könyvvel kapcsolatban így érzel, ne kényszerítsd magad, hogy végigszenvedd! Ezzel csak újabb, jobb könyveknek nyersz több időt!"

Ha nem tetszik az első 50 oldal, akkor hagyd annyiban? Miért? Saját tapasztalat, hogy egy 528 oldalas könyvben az első nyolcvan untatott, de kitartottam, és a hátralévő 342 oldal bőven kárpótolt érte. Ami untatott az elején, az a közepe táján már értelmet nyert, és tisztán láttam a történet cselekményét magam előtt. Ha abbahagytam volna az első ötven oldal után, kihagytam volna egy jó könyvet. Ha pedig átlapoztam volna, nem értettem volna semmit abból, amit az írónő ki akart fejezni. Ennyit arról, hogy hagyjuk abba vagy lapozzuk át az "uncsi" részeket. 

5. "Tűzz ki olvasási célokat! Ha valamiféle célt tűzöl ki magadnak és az lebeg majd szemed előtt, sokkal motiváltabb leszel terved végrehajtásában. Ha például az a terved, hogy a következő évben 100 könyvet olvass el, előre ki tudod számolni, hogy hány hét áll majd rendelkezésedre, s egy könyvre mennyi időd lesz majd."

Tűzhetsz ki célokat, készíthetsz várólistát, összebeszélhetsz a barátaiddal és olvashattok közösen könyvet (ugyanabban az időben ugyanazt, aztán megbeszélhetitek), vagy épp lehetsz spontán is. :) 

6. "Adj magadnak határidőt egy könyv befejezésére! Mielőtt kezedbe veszel egy könyvet és olvasni kezded, gondold át, hogy a következő napokban, hetekben milyen elfoglaltságaid lesznek, s próbálj magadnak egy betartható határidőt kijelölni a könyv befejezésére!Sok emer hajlamos a halogatásra és napok, akár hetek telhetnek el két fejezet között, ez pedig rontja az olvasás élményét."

Ha tetszik egy könyv, akkor napok múltán is emlékezni fogsz, hogy mit olvastál eddig el belőle. Nem feltétlenül kell határidő. Mindenki más tempóban olvas, és másképp éli meg a könyv által kiváltott érzelmeket. Van akinek egy megrázóbb témájú könyvnél több idő kell az olvasáshoz, meg kell emésztenie az olvasottakat. Ne akarjunk saját magunknak sem határokat szabni! Olvasson mindenki olyan tempóban, ahogy neki kellemes vagy épp szükséges. 

7. "Tedd az olvasást a napi rutinod részévé! Szoktasd magad arra, hogy minden napodnak része legyen az olvasás, akár mindig ugyanabban a napszakban, vagy órában. Szokj hozzá, hogy pl. ezzel kezded a napod, vagy ezzel zárod le fekvés előtt!"

Ez nem feltétlenül hozható össze. Talán egy utópisztikus világban igen, de a mai, rohanó tempójú világban, ahol bármi bármikor beüthet, nem igazán kivitelezhető. Jó, ha van az embernek bizonyos rutinja, de nem mindig jön össze amit tervezünk. Tudjátok hogy van a mondás: "Ha megakarod nevettetni Istent, meséld el neki a terveidet!" 
Tehát tervezhetsz, de ne riadj meg a spontán cselekedetektől sem. :)

8. "Készíts olvasási listát jó előre! Ha van egy kis szabad időd, ülj le, s készíts listát azokról a könyvekről, amiket már régóta el akartál olvasni, vagy olyanokról, amelyek még csak most jelentek meg, de már izgatottan várod őket!"

Na kérem, ezzel a ponttal nincs bajom. :) A lista jó ötlet. Nekem is van várólistám, amiből kedvemre válogathatok, ugyanakkor bármikor változtathatok a tervemen, és jöhet egy friss megjelenés. 
Ahogy az egyik kedvenc írónőm Vavyan Fable is mondta: "Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet."

9. "Használd a szabadidődet! Ha reggel indulás előtt van még egy kis időd, használd ki és olvass! Ha délután hazaértél és még nem zsong a ház, olvass! Ha este már mindenki ágyban, csönd van és nyugalom, ragadj könyvet és merülj el benne!"

Használd a szabadidődet! Na ez egy jó mondat. Ide is illene az előző ponthoz beillesztett idézet Fable-től. 

10. "Találj egy csendes zugot! Talád meg magadnak azt a kis, kényelmes helyet, ahol elvonulhatsz a világ zaja elől, s kávéscsészédet szorongatva, kényelmesen bevackolódva olvashatod kedvenc könyvedet!"

Ez sem rossz tanács, bár én határozottan emlékszem egy olyan esetre, hogy tömött helyiségben kuckóztam be magam egy székbe, körülöttem harsogó társalgás volt, ám semmit nem hallottam belőle, annyira belemerültem egy könyvbe. A szék mondjuk nem volt valami kényelmes, de az orvosi rendelőkben és más várótermekben nem pont a kényelem a cél. 

10+1. "Ne csak a szavakat olvasd, a jelentést is! Tapasztaltad már, hogy csak olvasod a szavakat, de nem állnak össze a szavak, nem érted meg a könyv mondanivalóját? Szóról szóra olvasni egy könyvet nem a leghatékonyabb, vagy legélvezetesebb módszer, hiszen a névelők, sok-sok kötőszó nem igazán tesz hozzá a mondat értelméhez. Az agyad viszont sokkal okosabb ennél, s ha csak szemeiddel átfutsz a szövegen, a legfontosabbnak tűnő szavakat elolvasva, agyad akkor is összerakja az egész értelmét."

Ez vicc? Sokszor egy-egy névelő hiánya teljesen értelmetlenné tesz egy mondatot. Magyartalan, és zavaró. A következő mi lenne? Ne foglalkozz az elütésekkel, mert az agyad úgyis tudja, hogy mit akart írni az író? Ne már! Legyünk már egy kicsit igényesek. Természetesen vannak véletlenül benne felejtett hibák, amit hatszor átolvasva se vesz észre az ember, főleg ha tudja hogy mit akart írni, de ez még nem jelenti azt, hogy csak fussuk át a szöveget figyelmetlenül. 

Szóval kedveseim, számomra igencsak tanulságos volt eme pár "tipp". Bár én inkább azt a címet adnám a cikknek, hogy "Hogyan akasszunk ki olvasni szerető embereket pár tippel..." Garantált a siker. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése