Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2011. december 15., csütörtök

Jane Yolen - Csipkerózsa

Ismertető: "Rebecca egész gyermekkorának meghatározó élményei voltak Gemma nagymama meséi Csipkerózsáról. Az amerikai kislány számára egzotikus európai folklórvilág azonban új értelmet nyer, amikor a nagymama halálos ágyán közli vele, hogy ő maga volt Csipkerózsa. Ez a vallomás hosszú útra indítja az immár felnőtt Beccát térben és időben egyaránt, mert csak egy másik földrészen fejtheti meg azt a titkot, amely homályba burkolja családja múltját. Ám Európában a várt csodák helyett a holokauszt nyomasztó emlékeivel kell szembesülnie, és ez a fokról fokra megismert történet, noha bizonyos párhuzamokat mutat a klasszikus mesével, egyre élesebb ellentmondásba kerül a gyermekként oly sokszor hallott „boldogan éltek, míg meg nem haltak” befejezéssel.

Jane Yolen díjnyertes regénye nélkülözhetetlen olvasmánya lehet a felnövekvő új nemzedékeknek, mivel a történelemnek vannak korszakai, amelyeket nem feledhetünk el, nehogy véletlenül megismétlődjenek.
„Hihetetlen érzelmeket szabadít fel az olvasóban.” Washington Post

„Yolen tehetsége vitathatatlan abban, ahogyan a valóságot mesevilággá alakítja át.” Library Journal

„Egyszerre szívszaggató és szívmelengető. Yolen regénye nemcsak a holokauszt időszakát idézi meg döbbenetesen, de hozzákapcsol egy titkokkal és érzelmekkel teli mai történetet is.”  Booklist"

Nos, azt hiszem a legmegfelelőbb jellemző rá többek között a megrázó. Sokkoló történet volt. Bekka elveszítette a nagymamáját (Nami-nak hívta) , aki egészen babakora óta a sajátságos Csipkerózsika történettel szórakoztatta unokáit. Az ő meséjének viszont nem volt boldog befejezése. A mese végén a hercegről nem esett több szó, és az egész rejtélyes volt. Nami a halálos ágyán megesketi Bekkát, hogy megtalálja a kastélyt és a herceget. Rebecca ezek után minden szabadságát kiveszi, és elindul, hogy kinyomozza, ki is volt az ő nagymamája igazán. Döbbenetes felfedezéseket tesz, egy haláltáborban, és Lengyelország különböző pontjain. A történet érdekes, szívszorító, döbbenetes, szomorú. Őszintén szólva eléggé lehangolt. 

Pontozás: 10/6

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése