Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2015. október 27., kedd

LOL könyvek a Móra kiadótól 2.

Nem olyan régen írtam pár LOL könyvről, ám bőven van még, amit nem olvastam. 
A bejegyzést itt tudjátok megnézni: http://ariadneolvasmanyai.blogspot.com/2015/08/lol-konyvek-mora-kiadotol.html
Ma újabb három ilyen kötetről fog szólni a bejegyzés. Egyrészt, a Smith gimi utolsó két kötetéről, másrészt pedig Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel című könyvéről. Ezen kívül persze lesz majd még egy harmadik bejegyzés is, amiben a többi könyv is kivesézésre fog kerülni (amint elolvastam), egyelőre azonban lássuk a fent említetteket. :) 


Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában

Fülszöveg: „Nincs olyan szitu, amit Chelsea Halloway ne tudna megoldani! Elvált szülők? Nem probléma. Az expasija belezúgott a gimi legbénább csajába? Csak idő kérdése, és észre téríti a srácot. De azzal még a rettegve bálványozott Menő-királynő sem tud mit kezdeni, hogy a szülei egy évre Kambodzsába (!) küldik tanulni, egy rakás stréber fősulis közé. A társai hígagyú libának tartják, ráadásul a tanára egy drogbáró fogságába kerül. Most Chelsea-re vár, hogy megszervezze a mentőakciót, és kijuttassa a csoportot az országból − lehetőleg élve. Még azt az idegesítő(en szexi és szuperokos) Houstont is, aki az beszólásaival az őrületbe kergeti.”

Kiadta: Móra kiadó 2015-ben.
Fordította: Kulcsár Júlia
Fordításul szolgáló mű: Marni Bates: Notable
ISBN: 978-963-11-9949-9
Oldalszám: 312, ebből a történet 306 oldal.
A borító vidám, csajos, fiatalos, ahogy azt már a többi LOL könyvnél is megszokhattuk.

A könyv elején az ajánlás nagyon jó. :)
„Neked ajánlom ezt a könyvet, ha úgy érzed, kizárólag a külsőd alapján ítélnek meg. Sose feledd, mennyi szépség rejlik benned a felszín alatt! Hidd el nekem, gyönyörű vagy!”

A könyv cselekménye elég fordulatos. Egyrészt ugye ott van a „menő” Chelsea, a suli legszuperebb és legvagányabb csaja, akit szülei száműznek Kambodzsába egy tanulmányi út erejéig. Azt hitték, hogy ha odaküldik, a lány végre tisztában lesz azzal mit akar, és kicsit lehiggad. Ezzel szemben jó nagy bajba keveredik, ám az tény, hogy sikerül magára találnia. Már az előző kötetekben is megmutatott néhány dolgot magáról, ám elég felszínes képet kaptunk róla. Most viszont határozottan másnak tűnt. Nem egy üres fejű, butuska libuska, aki a suli legmenőbb arca, hanem több is lapul a szíve mélyén, ha enged egy kis betekintést az életébe, gondolataiba, érzéseibe. Támadtak jó és rossz ötletei, ám határozottságával, problémamegoldó képességével tényleg haladt előre a tervei megvalósításában.
Másrészt pedig ott volt a történetben Houston is, aki miatt a szerelmi szál is erős volt a történetben. Imádtam a szócsatáikat, azt hogy Chelsea mindig kitalált neki valami más nevet, csak hogy bosszantsa, és törlesszen az állandó királylányozásért.
Ben, a tipikus szoknyabolond szereplő, akit annyira nem csíptem, viszont a másik két társuk, Liz és Amy abszolút kedvenc lett, és jó barátnőkké váltak, amire Chelsea-nek nagy szüksége volt, ugyanis eddig csak két álszent Barbie utánzat volt mellette, Smink és Pink.
 A könyvet az alábbi jelzőkkel illetném: izgalmas, érdekes, vicces, aranyos. 

 

Marni Bates: Itt a vége, lúzer véle!

Fülszöveg: „Áll a bál a Smith gimiben! Az egész suli bezsongva várja a tavaszi bulit, három diáknak viszont olyan fordulatot hozhat ez az este, amire egyáltalán nincs felkészülve… 
Melanie a csajkódex miatt nem mer járni a barátnője öccsével. De irtó nehéz ellenállni Dylannek, aki maga a két lábon járó kísértés. 
A lúzer Isobelt az egyik legszexibb srác valamilyen rejtélyes okból randira hívja. A lányt már ettől is kitöri a frász, hát még attól, hogy a kamu kapcsolat Spencerrel esetleg valódira fordulhat. 
Corey álmában sem gondolta, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból? 
Lehet, hogy ez a bál mégsem lesz mindenkinek leányálom…”

Kiadta: Móra kiadó 2015-ben.
Fordította: Béres Csilla
Fordításul szolgáló mű: Marni Bates: Awkwardly Ever After
ISBN: 978-963-11-9950-5
Oldalszám: 340

Nem szokásom a karakterek iránti mély nyáladzás, de Spencer karaktere annyira zabálnivaló. Humoros, aranyos, törődik másokkal, még ha ezt nem is igazán szereti kimutatni. A focit imádja, és a külvilág számára talán nem más, mint egy gazdag, focizó csajmágnes, de ennél jóval több lapul a felszín alatt. Imádom, hogy Isobel mellett szépen lassan kibontakozik, és végre megmeri mutatni önmagát. Persze ez fordítva is így van, hiszen Isobel (akit Spencer csak Belle-nek becéz) kivirul Spencer mellett. A történet fő cselekményszála az övék, amiért nem győzök elég hálás lenni az írónőnek.
Aztán ott van a Melanie és Dylan közötti szál, ami elég vékonyka, ám annál akciódúsabb.
Majd feltűnik Dylan és Mackenzie apja, és borul a bili.
S végül, de nem utolsó sorban ott van Corey és Tim kapcsolata, ami nem túl zökkenőmentes. Corey nyafogásait nehezen viseltem, viszont a bálon való viselkedésével abszolút kiengesztelt. Imádtam a beszédét, korábban kellett volna.
Az összes kötetből Spencer volt a kedvenc, majd őt követi Logan és Houston. Na meg persze a párjaik, bár Mack néha az agyamra ment. Isobel viszont a csajok közül kedvenc, ahogy Chelsea is. Nagyon jó karakterek.


A sorozat nem más, mint négy (öt, ha a Rocksztárt kaptam karácsonyra-t is ide számoljuk) aranyos történet, ami az élet és az iskola buktatóit mutatja meg. Klikkesedés, rivalizálás, kiközösítés, előítéletek, szerelem, csalódások, önbizalomhiány és társaik. A sorozat tíz pontból nálam egy erős kilencessel zárt. 


Lauren Morrill: Vakrandi a végzettel

„Julia semmit nem bíz a véletlenre, köszöni szépen. Pláne nem egy tanulmányi kirándulást Londonba, ami a hozzá hasonló Shakespeare-rajongóknak az ígéret földje! 
Csakhogy a kiszámítható terveknek lőttek, amikor idegesítő osztálytársával, a szabályokat hírből sem ismerő Jasonnel kerül párba az út idejére. Már első este egy vad buliban találják magukat, és másnap Julia flörtölős SMS-eket kap egy ismeretlen számról! A lány persze kíváncsi a rejtélyes imádóra, ezért alkut köt az ördöggel (izé… Jasonnel), aki segít kideríteni, ki küldi az üzeneteket, ha Julia hajlandó végre lazítani egy kicsit. A kalandos hajsza során a lány sok mindent megtanul, ami nem szerepel (kismillió) útikönyvében − például, hogy semmi nem lepi meg annyira az embert, mint az igaz szerelem.”

Kiadta: Móra kiadó 2015-ben.
Fordította: Chovanecz-Molnár Éva
Fordításul szolgáló mű: Lauren Morrill: Meant to Be
Oldalszám: 392
ISBN: 978-963-41-5024-4

Könnyed, szórakoztató, mélységeket kerülő történet.
Persze szó esik a különc viselkedésről, stréberkedésről, klikkesedésről, kiközösítésről, önmagunk megismeréséről, ám többnyire a humoros vagy épp romantikus jelenetek váltakoznak. 
Jason-t megpofoztam volna a repülőn való viselkedéséért, ám később nagyon megkedveltem, akármilyen link volt a viselkedése néha.
Julia a tipikus, mindent megszervezek, nehogy összeomoljon az életem egy szempillantás alatt karakter, aki a szabályoknak élt a Londonban tett tanulmányút előtt, ahol azonban Jason hatására elengedi magát.
A közös jelenetek nagyon szórakoztatóak voltak, és volt mondanivalójuk.

Az osztálytársak között voltak idegesítőek, beképzeltek, felületesek, többnyire azonban Jason és Julia van középpontban, a többieket nem is nagyon mutatja be az írónő.
A helyek leírása mesteri, imádtam a barangolásokat, a "tanulmányút" helyszíneit, ahová Jason elkalauzolja Julia-t. 
Amúgy az írónővel a facebook-on található LOL könyvek oldal szerkesztője készített egy rövid interjút, amit itt meg is találtok: https://www.facebook.com/notes/lol-k%C3%B6nyvek/k%C3%A9rd%C3%A9sekkel-ny%C3%BAztam-lauren-morrillt-/900934083333547

10/9

Tehát összességét tekintve a LOL könyvek eddig nagyon jó helyen végeztek, reméljük a későbbi kötetek is hasonlóan szórakoztatóak lesznek. Tiniknek és felnőtteknek egyaránt tartalmaznak ugyanis mondanivalót. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése