Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2017. június 21., szerda

Almásy Katalin: Kati-patika – Egészség természetesen

„Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!”
Kiadta: Athenaeum kiadó
Megjelent: 2017. június 5.
Oldalszám: 160
ISBN: 978-963-293-656-7
Fotók a könyvben: Pintér Róbert és Pintér Ádám
A könyv 20% kedvezménnyel megvásárolható itt:

A könyv bevezetője egy Shakespeare idézettel indít, majd a szerző mesél a könyv születésének előzményeiről. Mit tanult, hogyan él, mit dolgozik, illetve, hogy honnan a tudás, amit most megoszt az olvasókkal.
„A virágok és növények szeretetét valószínűleg a génjeimben hordom. Családom elmeséléseiből tudom, hogy erdélyi nagymamám is a természet segítségével gyógyította a családot, később édesanyám is továbbadta ezt a tudást. Egy kedves német barátnőm mutatott rengeteg praktikát, ötletet, hogy miként dolgozzam fel, hogyan tartósítsam a növényeket. A tőlük kapott és később megismert, illetve saját magam által kidolgozott recepteket, ötleteket gyűjtöttem össze ebben a könyvben.”
A tanácsok, receptek és ötletek évszakokra lebontva találhatóak, nagyon sok hasznos információval kiegészítve. Az írások mellett színes képek is helyet kaptak a könyvben, melyek kellemesen kiegészítik a szöveget.
Azon felül, hogy rengeteg érdekességgel megismerkedhetünk, találkozunk ismerős dolgokkal is, így ezt a könyvet olvasva egyaránt tanulunk és elevenítünk fel régi emlékeket.
Megtudhatjuk például, hogy mit ajánl a szerző, ha böjtölni kívánunk, vagy mi a megoldás a tavaszi fáradtságra. Ötleteket kapunk a tojás különböző felhasználására (természetesen azon kívül, hogy megesszük), elkészíthetjük a medvehagymás pogácsát a recept alapján, vagy tarthatunk szépségápolási hónapot, minden héten más ötletet kipróbálva a könyvből. Az ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen, ráadásul mindenféle káros anyagtól mentes dolgokat készíthetünk rövid idő alatt, ami lássuk be, nagyon jó dolog. Találkoztam én is pár ötlettel és recepttel, amit mindenképpen ki fogok próbálni. Egyik ilyen pont most nyáron aktuális. Ugyanis megtudhatjuk, mi kell ahhoz, hogy természetes alapanyagokból napvédő krémet készítsünk. Ha nem nagyon bízol a bolti napvédőkben, érdemes egy próbát tenned.
Már megtörtént a baj és leégtél? A könyvben erre is találsz megoldást, mégpedig az „Elsősegély-ábécé a napégésre” megnevezés alatt. Hét tippet is kapsz, mivel kezeld a napégést.
Szintén a nyár kategóriában találhatunk nyertes tippeket, hogyan űzzük el a szúnyogokat, legyeket, darazsakat, kullancsokat vagy épp hangyákat a közelünkből. Én például vonzom a szúnyogokat, imádják a vérem, így valószínűleg kipróbálom egyszer azt a keveréket, amit ebben a könyvben találtam.
Ha ősz, akkor csipke szezon. Természetesen ez is helyet kapott a felsorolásban. Nálunk megszokott a csipkebogyótea, főleg meghűléses időszakban, mert hatalmas C-vitamin tartalma van. Persze, aki nem szereti önmagában az ízét, az készíthet teakeveréket is, mert úgy nem annyira intenzív az íze, mégis megmarad a vitaminforrás. Tipp tőlem: fele-fele arányban fekete ribizlivel, esetleg 40% csipkebogyó, 30% fekete ribizli és 30% kökény keverékkel isteni ízt kaphatunk, ráadásul nagyon egészséges is.
Mivel a négy évszakból hármat már említettem, jöjjön a tél, hogy ez se maradjon ki. Ennél az évszaknál olvashatunk az alma jótékony hatásairól a szervezetre, a tél közkedvelt fűszeréről, a gyömbérről, valamint újabb bőrápolási tippel is gazdagodunk, ha eljutunk ideáig. A végén pedig találhatunk egy négy oldalas összefoglalót, mondhatni „egy kis házi patikát”, amiben összegyűjtötte a szerző, hogy mivel orvosolhatjuk a mindennapi problémákat.

Azt szeretném külön kiemelni (amit a szerző is hangsúlyozott), hogy ha komolyabb dologról van szó, a természetes gyógymódok mellett igenis muszáj meglátogatni az orvost, ne próbáljuk meg önmagunkat diagnosztizálni. Persze, egy egyszerű kis megfázással nem kell rögtön a jó doktorokhoz rohanni, mert akkor is kapjuk a szintetikus gyógyszereket, ha épp kikezelhetnénk magunkat egy kis gyömbérrel, csipkebogyóval és mézzel, szóval elsősorban figyeljünk oda önmagunkra, s az alapján mérjük fel, hogy elég-e a természetes gyógymód, vagy kell valami más is.

Annyi mindent kiemelhetnék ebből a kötetből. Szerintem, aki megveszi, garantáltan nem fogja megbánni. Én is sűrűn fogom forgatni a későbbiekben is. Köszönöm Almásy Katalinnak ezt a nagyszerű összeállítást, jó tudni, hogy a környezetünkben megtalálható alapanyagokból hányféle dolgot készíthetünk el akár mi magunk is. S nem utolsó sorban köszönöm az Athenaeum kiadónak a lehetőséget.

Pontozás: 10/10


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése