Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2020. október 13., kedd

Julian Brass: Légy úrrá a szorongásodon!

 99 egyszerű módszer, hogyan uraljuk rejtett erőforrásainkat

 „Julian ​Brass eltökélte, hogy komoly hatással lesz azoknak az embereknek az életére, akik úgy döntöttek, hogy – hozzá hasonló módon – a boldogabb élet reményében szembenéznek a szorongásukkal. A Légy úrrá a szorongásodon gyakorlatias és könnyen elvégezhető gyakorlatokat kínál, amelyek segítségével bárki szembe szállhat a kihívásokkal – társadalmi hovatartozásától, földrajzi helyzetétől és fizikai képességeitől függetlenül.

A sikeres média- és üzleti tanácsadóvá vált férfi megosztja velünk életének legfélelmetesebb, legkeményebb és legmagányosabb időszakát, amikor nem becsülte eléggé önmagát, így a stressz, a depresszió és az érzelmi hullámvölgyek uralták a hétköznapjait. Ám a gyakorlatoknak köszönhetően Julian megtanulta, hogyan használhatja ki a szorongásban rejlő erőt. A szerző roppant őszinte, motiváló, orvosilag is alátámasztott, hiteles és – nem utolsó sorban szellemes – meglátásait olvasva világossá válik számunkra, miért ajánlják jó szívvel neves sportolók, orvosok, üzletemberek, jógik, nyugati és keleti spirituális vezetők a nemzetközi sikereket elért könyvet.”

Kiadta: Partvonal kiadó
Megjelent: 2020. május 20.
Fordította: Bosnyák Viktória
Fordítás alapjául szolgáló mű: Julian Brass: Own Your Anxiety
ISBN: 978-615-6058-12-6
Oldalszám: 296
Itt olvashatsz bele:
https://www.lira.hu/upload/M_28/rek3/1830859.pdf

A szerzőről:

Mint egy díjnyertes kanadai médiacég alapítója és volt igazgatója, Julian Brass pontosan tudja, mennyire fontos úrrá lenni a szorongáson mind a szakmai, mind a magánéletben.

Julian évekig Floridában a Szilícium-völgyben dolgozott, ám több mint tíz éve hazaköltözött Kanadába, hogy részese legyen, és maga is hozzá tegyen az akkoriban még csak szirmait bontogató internet technikai hátteréhez. Hiányolta egy Y-generációt inspiráló online brand meglétét, ezért létrehozta a Notable Awards és a Notable.ca oldalakat, melyek később Notable Life néven egyesültek.

Nem sokkal a Notable 2008-as indítása után Julian komolyan szorongani kezdett, és elhatározta, hogy természetes módszerekkel küzd meg ezzel az állapottal. Ez egy véget nem érő útra terelte, amelyen haladva egyszerre irányította és fejlesztette korábbi cégét, és igyekezett változtatni életmódján a holisztikus egészség és jóllét, az öngondoskodás, a spiritualitás, a jóga és a pozitív pszichológia jegyében.

Hamarosan ez a magasabb tudatossághoz vezető út vált Julian mindennapjaivá. Indiai jógiktól, jeruzsálemi rabbiktól és papoktól, neves New York-i orvosoktól és a világ legsikeresebb vállalkozóitól tanult, illetve működött együtt az évek során. Mások segítése a küldetésévé vált: 2017-ben eladta a Notable-t, és azóta annak szenteli az életét,hogy másoknak is megtanítsa, hogyan lehetnek úrrá a szorongásukon. Manapság hatékony, természetes eszközökkel segít az embereknek a világ minden tájáról legyőzni a szorongásukat, melyet nyugati orvosi kutatásokkal és keleti holisztikus filozófiával egészít ki. Ezeket az eszközöket használva – amelyek Julian módszerének alapját képezik – újradefiniálhatjuk kapcsolatunkat a szorongással, és a negatív, erőnktől megfosztó energiákat pozitív, támogató energiává alakíthatjuk át. Neves nemzetközi előadóként, tanfolyamvezetőként, coachként, tanárként és gyógyítóként Julian azt tűzte ki célul, hogy nemcsak a szorongásukon tanítja meg úrrá lenni az embereket, de életük más területein is, kezükbe adva ezzel az életük irányítását. 

/Forrás: http://www.lira.hu/hu/szerzo/julian-brass /

A könyvről:

Minden ember életében jelen van a félelem, a nyugtalanság, a feszültség, a stressz illetve a szorongás. Természetes velejárója az életnek, főleg a mai világban. A mai pszichológiai felfogás szerint a szorongás valamilyen vélt vagy valós veszélyhelyzetre adott reakció. Egy bizonyos szintig teljesen normális. Julian Brass könyve ahhoz nyújt segítséget, hogy ezt az egészet normál keretek között tudjuk tartani, mielőtt átcsap súlyos szorongásba, amit már pszichológiai betegségként definiálnak.

A könyv kevesebb, mint háromszáz oldal, mely három nagy részre tagolva tárja elénk a megoldásokat, amik segíthetnek a mindennapokban.
Törődj a testeddel!
Törődj az elméddel!
Törődj a lelkeddel!
A szerző nagyon jól összefoglalta az ajánlott módszereket, hasznos tanácsokat ad, és a saját életéből hoz példákat, így az olvasó közelebb érezheti magához a kötetet.
Teljesen hétköznapi dolgokat tanácsol, így nem kell azon gondolkodni, mit hogyan oldjon meg az ember. Nem kell költségekbe verni magunkat, nem vásároltatja fel velünk a fél világot, sokkal inkább arra buzdít, hogy dolgozzunk önmagunkon.
Önismeret és praktikák, hogy megkönnyítsük magunknak az életet.

Julian Brass nem akarja megváltani a világot. Egyszerűen segíteni akar a sorstársain. Akik nem érzik magukat teljesnek vagy normálisnak, mert előfordul, hogy nem uralják a testüket. Ezért írt egy összefoglaló könyvet néhány jól bevált, orvosilag is tanácsolt praktikáról, hogy könnyebbé tegye az emberek hétköznapjait.

Miket tanácsol?
Ajánl különböző légzéstechnikákat, meditációt, kellő mennyiségű és minőségű alvást, mozgást, nevetést, olvasást, vizualizációt, alkotást és még megannyi mást. Érdemes elolvasni, átgondolni, és kipróbálni azt, ami szimpatikus. Ne várjatok csodát, vannak olyan tanácsok, amik az embernek természetesek. Ugyanakkor, akik még csak most kutatnak megoldás után, azoknak jó kiindulópont lehet.
 
Számomra ez a könyv nem sok újdonsággal tudott szolgálni, tekintve hogy elég korán meg kellett tanulnom kezelni a belső feszültséget. Vérbeli vizsgadrukkos vagyok, ami annyira durván jelentkezett minden alkalommal, hogy fizikai jelei mutatkoztak. Márpedig elég sokat vizsgáztam eddigi életem során. Mellette klausztrofóbiás vagyok, ami miatt volt, hogy durván bepánikoltam (beragadtam a liftbe), tehát szükségem volt a feszültségoldó technikákra.
 
Szerintem az első és legfontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy ezzel nem vagyunk egyedül, és hogy teljesen normális. Én sokáig azon idegeskedtem és szorongtam, hogy mi lesz, ha mások megtudják, milyen defektes vagyok. Úgy éreztem, hogy kilógok a sorból, és milyen ciki már, hogy fejben tudom, hogy pl. mindent megtanultam a vizsgára, mégis annyira izgulok előtte, hogy az ájulás környékez, hányingerem lesz, alig kapok levegőt, vagy szó szerint kiver a víz. Persze utána mindig jól teljesítettem, meg is nyugodtam, a félelmemet mintha elfújták volna, ám hirtelen jött az újabb feszültségdózis, mert eszembe jutott, hogy ok nélkül idegeskedtem. Saját magamat hajszoltam bele ebbe, mert túlságosan is az volt a fontos, hogy mit gondolnak rólam mások. Aztán kiderült, nem vagyok ezzel egyedül, ahogy az a gondolat sem csak az én fejemben fogalmazódott meg, hogy esetleg emiatt másképp nézhetnek ránk a „normális” emberek. Hosszú utat jártam be, mire megtanultam kezelni a váratlan stresszes helyzeteket. Nem mindenkinek válik be ugyanaz a technika, így érdemes kísérletezni. Én próbáltam a jóga légzést, meditációt (meditációs zene illetve irányított meditáció is), olvasást, nyugtató zenét, vizualizációt, és még megannyi mást. Vannak bevált technikáim, és bátran ötvözöm is azokat, ha gyors feszültségoldásra van szükségem. Szerencsére azóta, hogy megvannak a biztos praktikáim, magabiztosabb vagyok, és kevésbé engedek teret a félelmeimnek.
 
Tanácsaim: Minden ember másképp reagál a különböző helyzetekre, így ne hasonlítsátok magatokat másokhoz! Merjetek kísérletezni! Legyetek nyitottak a tanácsokra! Ötvözzétek a különböző technikákat a saját ízlésetek szerint. Ti vagytok azok, akik a legjobban ismeritek önmagatokat. Figyeljetek a belső hangra és a testetekre! Ha érzitek, hogy kezdetek ellazulni, akkor jó úton haladtok. Olvassátok el a könyvet, és hasznosítsátok az olvasottakat a saját igényeitek szerint!
 
Pontozás: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése