Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2013. április 14., vasárnap

Nora Roberts Kulcs trilógia

Kicsit felborult a blogom és a molyos olvasmánylistám közötti összhang, mivel elég sok könyv hosszabb lélegzetvételű véleményezését hagytam picit még érlelődni magamban. Úgy döntöttem, hogy ma ezt pótolom, ha nem is teljes egészében. Nora Roberts két sorozatát tűztem mára ki célul. Ez az egyik:


Nora Roberts - Kulcs trilógia

   
A fény kulcsa: " Mindhárom lány félistennő, és valamilyen különleges adottsággal rendelkezik. Az elsőé a művészet vagy a szépség, a másodiké a tudás vagy az igazság, a harmadiké pedig a bátorság vagy a vitézség adománya. Egy gonosz varázsló megátkozza a lányokat. Ellopja a lányok lelkét, és bezárja egy üvegdobozba, amit a Lelkek Ládikájának hívnak. Három kulcs van a ládához, amelyet csak emberi kéz nyithat ki. Amikor a keresés sikeresen befejeződik, kinyílik a Lelkek Ládikája, és az Üveglányok kiszabadulnak. Három kulcs. Három nő. Mindegyiknek 28 nap áll rendelkezésére, hogy végigvigyen egy veszélyes kutatást. Ha az egyikük elbukik, mind elvesztek. Ha mindegyikük kiállja a próbát, pénz, hatalom és boldogság vár rájuk. Malory művészlélek, és van érzéke a szépség iránt. Neki kell megtalálnia a fény kulcsát."

A tudás kulcsa: " Mindhárom lány félistennő, és valamilyen különleges adottsággal rendelkeznek. Az elsőé a művészet vagy a szépség, a másodiké a tudás vagy az igazság, a harmadiké pedig a bátorság vagy a vitézség adománya. Egy gonosz varázsló megátkozza a lányokat. Ellopja a lányok lelkét, és bezárja egy üvegdobozba, amit a Lelkek Ladikujának hívnak. Három kulcs van a ládához, amelyet csak emberi kéz nyithat ki. Amikor a keresés sikeresen befejeződik, kinyílik a Lelkek Ládikaja, és az Üveglányok kiszabadulnak. Három kulcs. Három nő. Mindegyiknek 28 nap áll rendelkezésére, hogy végigvigyen egy veszélyes kutatást. Ha az egyikük elbukik, mind elvesztek. Ha mindegyikük kiállja a próbát, pénz, hatalom és boldogság vár rájuk. Többre van szükségük a puszta értelemnél és eltökéltségnél. Meg kell nyitniuk a szívüket és az elméjüket. És hinniük kell, hogy minden és bármi lehetséges. Dana számára mindig is a könyvek jelentették a legnagyobb élvezetet. Neki a tudás kulcsát kell megkeresnie."

A bátorság kulcsa: " Mindhárom lány félistennő, és valamilyen különleges adottsággal rendelkezik. Az elsőé a művészet vagy a szépség, a másodiké a tudás vagy az igazság, a harmadiké pedig a bátorság vagy a vitézség adománya. Egy gonosz varázsló megátkozza a lányokat. Ellopja a lányok lelkét, és bezárja egy üvegdobozba, amit a Lelkek Ládikájának hívnak. Három kulcs van a ládához, amelyet csak emberi kéz nyithat ki. Amikor a keresés sikeresen befejeződik, kinyílik a Lelkek Ládikája,és az Üveglányok kiszabadulnak. Három kulcs. Három nő. Mindegyiknek 28 nap áll rendelkezésére, hogy végigvigyen egy veszélyes kutatást. Ha az egyikük elbukik, mind elvesztek. Ha mindegyikük kiállja a próbát, pénz, hatalom és boldogság vár rájuk. Többre van szükségük a puszta értelemnél és eltökéltségnél. Meg kell nyitniuk a szívüket és az elméjüket. És hinniük kell, hogy minden és bármi lehetséges. Utolsónak maradt Zoe. Neki a bátorság kulcsát kell megkeresnie, és ehhez ravasznak, erősnek kell lennie, különben minden semmivé lesz, amit addig megtettek. "

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A három nő (Malory Price, Dana Steele és Zoe McCourt) különös története a Harcos Orma nevezetű helyen kezdődik. Mindhárman egy viharos estére kaptak meghívást a kastélyba, egy különös, kézzel írott meghívón azzal a záró mondattal, hogy "Ön a kulcs. Várja a zár." Mindhárman különösnek tartották, hogy pont őket hívták meg a kastélyba, mégis odavitte őket a kíváncsiság. Amíg várták, hogy történjen valami, kiderült, hogy ugyanúgy a Völgyben laknak mindhárman, és munkanélküliek vagy épp nagyon közel állnak hozzá. Anyagi helyzetük siralmas, és egyik ismerősük sem kapott meghívót, csak ők hárman. Pitte és Rowena ismertette a lányokkal a helyzetet, s azt, hogy mit is várnak tőlük. Először hitetlenkedtek, de végül mindhárman belementek az alkuba, hogy megkeresik a kulcsot. Az első kötetben Malory-nak kell megkeresnie a fény kulcsát. Nincs könnyű dolga, hiszen 28 napja van csak rá, és szinte semmi kiindulópontja, vagy ötlete. A lányok kölcsönösen támogatják egymást, s igyekeznek minél több információt összegyűjteni. Malory segítségére lesz még a két újdonsült barátnőjén kívül Dana bátyja  Flynn, valamint hűséges "barátja" Moe is. Végig izgalmas a kötet, nincs ellaposodás. A szereplőket szépen lassan megismerjük, és szurkolunk, hogy sikerrel járjanak. 
A második kötetben Dana a főszereplő, akinek meg kell találnia a második kulcsot, a tudás kulcsát. Bár az első kulcs megtalálásakor rengeteg információt kiderítettek, eléggé tanácstalan szegény. Minél jobban közeledik az idő, annál kétségbeesettebben keresik a kulcsot. Dana segítsége régi ismerőse (és bátyja egyik legjobb barátja) Jordan lesz. A nő helyzete nem könnyű, hiszen ahhoz, hogy megtalálja a kulcsot, szembe kell szállnia érzéseivel, s legyőzni a múltat. S a gonosz egyre jobban igyekszik megakadályozni a lányokat abban, hogy véghez vigyék a küldetésüket. Tetszett hogy volt humoros és romantikus szála is a történetnek, mert így az ember minden érzékét felébresztették. Dana igen makacs tudott lenni, s így nem csak a gonosszal, de saját magával is küzdenie kellett. Jordan céltudatos, bátor, okos, humoros, kemény ha kell, ugyanakkor támogató, gondoskodó, óvatos és makacs is. Tökéletesen kiegészítették egymást Danával. 
A harmadik kötetben Zoenak meg kell találnia a bátorság kulcsát. Ő az utolsó, már csak egy kulcs hiányzik, így rá többszörös súly nehezedik. Rajta áll vagy bukik a küldetés sikere. Segítsége Bradley, Flynn és Jordan közös barátja. Zoenak a legnagyobb a veszítenivalója, hiszen neki van egy Simon nevű kisfia is, aki miatt muszáj a küldetést sikerrel zárni. A három kötet közül azt hiszem, hogy ez lett a legizgalmasabb. Hiszen Kané, a gonosz istenség itt már mindent bevet, ami csak módjában áll, nem számít, hogy fair vagy sem. 
Mindhárom kötet összefügg, s így lesz kerek egész. A történet amiről szólnak csodálatos. Izgalmas, érdekes, varázslatos, néhol romantikus vagy épp humoros jegyekkel ellátva. A szereplők minden olyan tulajdonsággal fel vannak ruházva, amivel csak rendelkezniük kell ahhoz, hogy egy ilyen küldetést végigvihessenek. 
Kedvenc karaktert nem igazán tudnék nyugodt szívvel kinevezni, hiszen minden szereplő különleges, egyedi a maga nemében. Aki különösen szívemhez nőtt, (akárcsak Rowenának) az Moe volt, a kutya. Miért? Olvasd el a trilógiát. Nem bánod meg. 

Idézetek a könyvekből:

"- Elnézést. Nem bánt, csak esetlen és tökkelütött.
- Mi... micsoda tulajdonképpen?
- Moe kutya, vagy legalábbis úgy hírlik. Mi úgy gondoljuk, hogy egy cocker spániel és egy gyapjas mamut keveréke. Igazán sajnálom. Az én hibám. Nem figyeltem eléggé, és meglógott tőlem."

"- Azt mondtad, hogy Moe megérezte Kané jelenlétét, vagy legalábbis a veszélyt, amikor bementetek az épületbe, és Kané elszigetelte Maloryt Danától és Zoe-tól.
- Igen. - Flynn emlékezett a jelenetre, és megsimogatta Moe busa fejét. - És olyan elszántsággal rohant fel a lépcsőn, mint aki képes széttépni bárkit. Nem igaz, nagyfiú?
- Szóval szolgálhatna egyfajta riasztó rendszerként. És ha úgy viselkedik, ahogy legutóbb, akkor felzavarhatja vele a szomszédokat. Valószínűleg szobafogságra tudná szorítani Danát.
- Jó ötlet - helyeselt Brad, és elkezdte leszedegetni Moe szőrét a nadrágjáról. - De hogyan tudod rábeszélni Danát, hogy fogadja be Moe-t lakótársnak?
- Azt én elintézem - ajánlotta Flynn. - Majd azt mondom neki, hogy hozzá költözöm, és vitatkozunk egy jót. A végén úgy teszek, mint aki beadja a derekát, de cserébe azt kérem, hogy vegye magához Moe-t, hogy tudjak aludni éjszakánként. Erre megsajnál majd, és beleegyezik, hogy ne tűnjön rosszindulatúnak."

"Megtarthatom? - kérdezte remegő hangon Simon, és megpróbált feltérdelni. - Szabad?
- Azt hiszem, a kölyök erre számít - mondta Zoe, odalépett, a fia mellé térdelt, és beleborzolt a kölyök selymes szőrébe. - Gondját kell viselnünk, és jól kell etetnünk, tanítanunk és szeretnünk kell. Egy kölyökkutya sok munkát jelent. És tőled fog függni.
- Anya! - Simont túlságosan elborították az érzelmek, hogy zavarja, amiért Brad látja őket, kitárta a karját, megölelte az anyját, fejét a vállába temette. - Nagyon fogok vigyázni rá. Megígérem. Nagyon szeretlek.
- Én is nagyon szeretlek - mondta Zoe, hevesen megölelte a fiát, aztán elnevette magát, mert a két kutya megpróbált közéjük furakodni. - Azt hiszem, Moe is örülni fog, hogy lett egy barátja."

Pontozás: 10/10 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése