Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2013. december 15., vasárnap

A könyvek és én


Az egyik nagyon kedves ismerősöm, Judit írt egy sokak által ismert közösségi oldalon, hogy kíváncsi lenne többünk irodalom-listájára. Úgy gondoltam, az enyém jó helyen lesz itt, kiegészítve egy kis plusz információval az olvasási szokásaimról. :)

A lényeg, hogy szeretnék Tőletek kérni egy listát, amik számotokra meghatározó könyvélmények voltak eddig életetekben. Magyar, és idegen nyelven, zsánerszerűen összegyűjtve, vagy ABC-sorrendben, ahogy épp jön. Egyrészt Általatok mindig új könyvélményeim lesznek, másrészt kíváncsi vagyok, kik melyik történeteket tartják meghatározónak, fontosnak, vagy épp akár utáltnak is az életükben:)

Kedves Judit! Ez eléggé nehéz kérés, mivel a legtöbb könyv számomra meghatározó könyvélmény volt. :) Azért megpróbálom összeszedni az írókat és könyveket. Kronológiailag sajnos nem tudom felsorakoztatni őket, de igyekszem valamilyen sorrendet kialakítani.

Alice Sebold: Komfortos mennyország
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
Jostein Gaarder: Tükör által homályosan
Adott három könyv a halálról. Mindhárom hatással volt rám, talán azért, mert annyira különböznek egymástól, s mégis hasonlóak. Gyilkosság, öngyilkosság és betegség miatti halál. Mindhárom téma eléggé megrázó, tehát azoknak ajánlom, akik nincsenek nagyon lehangolva. Nekem a három könyvből abszolút kedvencem a Tükör által homályosan lett, mert nagyon összetett mű, terjedelméhez képest rengeteg mondanivalóval.

Kötelező olvasmányok közül:
Victor Hugo: A nyomorultak
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Sokan ellenszenvet éreznek manapság a fent említett két könyv iránt, ám számomra mérföldkőnek számítanak a mai napig. Van mondanivalójuk, ami stílusosan kerül terítékre. Aki olvasta őket érti, mire gondolok. Megragadom az alkalmat, hogy A nyomorultak című zenés drámát (2012.) ajánljam, melynek főszereplője Hugh Jackman, Anne Hathaway és Amanda Seyfried.

Az állatos történetek mindig is előkelő helyen álltak az életemben, így nem meglepő, hogy mély benyomást tett rám:
Vicki Myron – Bret Witter: Dewey – A könyvtár macskája
Cécile Aubry: Belle és Sébastien
Nicholas Sparks: Az őrangyal
Nora Roberts: Nyomkövetők
Eric Knight: Lassie hazatér
Hamarosan remélhetőleg ide kerül majd Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem című könyve is, amely egy lány és egy bagoly történetét meséli el.

Charlotte Brontë könyvei a régmúlt világba engednek betekintést, örök kedvencem marad a Shirley és a Jane Eyre.   
Ahogy szintén örök kedvenc marad Charles Dickens: Karácsonyi ének című könyve, valamint Erich Kästner: A két Lotti-ja is.

Írók, akiknek a könyveit mindig előszeretettel lapozgatom:
Nők:
Vavyan Fable
Nora Roberts
Karen Rose
Heather Graham
Charlotte Brontë
Fehér Klára
Szabó Magda
Julie Garwood
Susan Elizabeth Phillips
Férfiak:
Leslie L. Lawrence
Jules Verne
Nemere István (főleg az Egyiptommal kapcsolatos könyvei)
Nicholas Sparks

Kiemelném az írók közül Vavyan Fable-t, hiszen a fantasy műfajt az Álomhajsza című könyve miatt szerettem meg. Tudnék még rengeteg írót, könyvet említeni, s azt hiszem az elkövetkezendő években a listám még bővülni fog.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése