Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2016. augusztus 28., vasárnap

Kóbor Barbara: Az utolsó nap éjszakája

Fülszöveg: „Séverine Bonheur, a harmincas évei közepén járó párizsi hobbiújságíró örömtelen házasságban, unalmas életet él. Gyáva ahhoz, hogy otthagyja politikai karrier előtt álló, brutális férjét. Hogy ne őrüljön meg, úgy lép ki a valóságából, hogy tökélyre fejleszti az ábrándozást. Aztán egy szilveszter éjszakán rejtélyes bűncselekmény áldozatává válik, és onnantól egyszerre lélegzetelállítóan izgalmas és veszélyes lesz az élete…
Kóbor Barbara első krimijében a kiszolgáltatottság és az öntudatra ébredés lélektanát festi le; szövevényesen felépített történetében egy olyan nő agyába pillanthatunk be, aki kalickába zárt madárkaként vergődik, egészen addig, amíg valóban foglyul nem ejtik. Az események felpörögnek, a szereplőgárda egyre színesebb lesz, a cselekmény szálai pedig egyre kuszábbak, egészen a bravúros végkifejletig.
A lélektani krimi rajongóinak különösen ajánljuk!”


Megjelent az Athenaeum kiadó gondozásában 2016. augusztus 12-én (a könyvesboltokban kapható augusztus 15-től).
Műfaja: krimi, azon belül is domestic noir, ami az utóbbi évek egyik legsikeresebb új műfaja.
Pontosan mit is takar ez? A kiadó ezt is megválaszolta nekünk a könyv bemutatásakor.
„A főként női szerzők tollából született alkotások a kapcsolati, családi diszfunkcionalitás talaján kicsírázó gyilkos konfliktusokat tárják fel. A műfaj egyik jellegzetessége, hogy a párkapcsolati játszmákból, bántalmazásból eredő, fokozatosan kibontakozó „magasfeszültség” váratlan megoldási módok felé sodorja a szereplőket. A domestic noir mindig lélektani dráma a nő vagy a pár mindkét szereplőjének szemszögéből felépítve, gyakran bűncselekménnyel ötvözve.
Oldalszám: 224
ISBN: 978-963-293-577-5
Beleolvashattok a történetbe itt:
A könyvet megvásárolhatjátok 20% kedvezménnyel itt: http://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/sci-fi-fantasy-krimi/az-utolso-nap-ejszakaja
Itt pedig meghallgathatjátok az egyik interjút, amit az írónővel készítettek: https://soundcloud.com/user-144247339/kobor-barbara-interju-klubradio-2016

A szerző 1976-ban született Budapesten. Az ELTE pszichológia szakán végzett. Az írás mellett vállalati szervezetfejlesztési feladatokkal és fordítással foglalkozik. Nagyon érdekli a politika és a média működése. Van egy tizenéves fia.
Gyerekkora óta megszállott krimi rajongó, mindig is érdekelte őt a lélektani dráma, ezért volt szinte kézenfekvő számára, hogy ebben a műfajban, stílusban alkossa meg első regényét.

Történetünk nagyjából három hét eseményeit öleli körül. Nyitásként betekintést kapunk egy december 31-ei eseménybe, ám az első fejezet visszaugrik december 22-re, s innen már folyamatos cselekményábrázolást és viszonylag rendezett idővonalat kapunk. Történnek a kezdetekre visszautalások, ám ezt időben jelzi a szerző, emiatt egyáltalán nem is zavaró.

A könyv három fejezetre tagolódik.
I. Egy madár a marokban felér két szabaddal
II. A jó kislányok a mennybe jutnak, a rossz kislányok mindenhová
III. A jót könnyű megszokni? A rosszat sokkal könnyebb. Aztán várni, elvárni és megszeretni. A rosszat kerestem mindig? Déjá vu


Séverine Bonheur karaktere szöges ellentétben áll a nevének jelentésével. 
Séverine = bölcs
Bonheur = boldogság
Főszereplőnk híján van a bölcsességnek, és boldognak sem mondhatnánk az életét. Inkább csak azt szimbolizálja, ami szeretne lenni.
Megalkudott. Egyetlen örömforrás az életében a fia, Matthias volt, bár az idő előrehaladtával úgy érezte, vele is kezd a kapocs meggyengülni.  Így maradt csak az álmodozás.
Egyre többször gondolt arra, hogy miképp szabadulhatna meg a férjétől úgy, hogy a gyerek vele maradhasson. Egyrészt ez, másrészt az anyagi függőség is közrejátszott abban, hogy éveken át nem lépett semerre. Fásultan tűrte a férje mocsok húzásait, álmodozott egy jobb életről, de semmit nem tett, hogy megvalósítsa. Amikor rászánta magát arra, hogy kicsit kilépjen a megszokott életből, közbeszólt az élet és felborította a terveit. Súlyos önbizalomhiánya és testképzavara volt.

Az első fejezet egy hosszúra nyúlt felvezetője volt a történetnek, hogy valamennyire megismerhesse az olvasó a szereplőket. A második fejezetnél már érezhető volt az igazi feszültség, valamint megsuhintotta Séverine-t az igazán rossz időszak előszele, míg a harmadikban tetőfokára hágtak az indulatok és a cselekmények.
Bár a szerző úgy alkotta meg Séverine karakterét, hogy az olvasó azonosulni vagy legalább szimpatizálni tudjon vele, sajnos nekem ez nem igazán sikerült. A karakterek között nem igazán volt, akit igazán kedvelhettem volna. Na jó, talán Theó, a kertész ebbe a kategóriába tartozott.

 Viszont maga a történet, hogy mennyi mindenen ment keresztül a főszereplő, igazán elgondolkodtató volt. Rengeteg kérdést felvetettem olvasás közben. Hogyan lehetett volna mégis kiutat találni ebből a helyzetből? Mit csinált rosszul a főhősnő? Ilyenkor van jó döntés? Mennyi minden lappangott a mélyben? 
A könyv függővéggel zárult, gondoljon az olvasó, amit akar. :D Persze az írónő a fent belinkelt interjúban el is ismerte, direkt alakította így a szálakat, hogy az olvasók a saját kényük-kedvük szerint alakíthassák a történetet.
Az én változatomban Séverine elhagyja a férjét és végre elkezd élni, s nem csak az álomvilágban.

A könyv olvasása közben úgy döntöttem, kicsit hangolódom a környezethez. Ez annyit jelent, hogy mivel a történetünk főhőse egy párizsi hobbiújságíró, és a történet is Franciaországban játszódik, francia nyelven hallgattam dalokat.
A teljesség igénye nélkül, amiket hallgattam:
Pauline: Je vis ma vie
Lara Fabian: Je t’aime illetve Immortelle
Grégori Baquet – Extreme Limite vagy épp a francia Rómeó és Júliából a Comment Lui Dire
Pascal Obispo – Sous le Soleil
+ a könyv utolsó 80 oldalának elolvasásakor és a bejegyzés megírásakor két órás rock adást hallgattam, amit egy fantasztikus műsorvezető állított össze, neki köszönhetem, hogy még ma elkészültem. :)

Pontozás: 10/8


Összességében véve kaptam egy érdekes, elgondolkodtató írást, ami elég sok témát felvet, bár igazán nem merültünk a dolgok mélyére. Ha egy picit előbb fokozódott volna fel a könyv hangulata, még jobb lett volna, bár így is épp elég elgondokodnivalót ad az embernek. 

Köszönöm a lehetőséget az Athenaeum kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése