Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2011. november 21., hétfő

Alice Sebold - Komfortos mennyország

Ezt a könyvet olvasva körülbelül olyan állapotba kerültem, mint amikor elolvastam Jay Asher - Tizenhárom okom volt című könyvét. Sokkoló. 

 
A könyv ismertetője: "Susie tizennégy éves. Üldögél a kilátóban, a maga kis mennyországában, és visszaemlékezik a halálára. Susie-t megerőszakolta és meggyilkolta a szomszéd. Családja csak annyit tud, hogy eltűnt, és visszavárják. A rendőrség nyomoz. A szomszéd eltünteti a nyomokat. Az élet megy tovább. A kérdés persze éppen ez: hogyan megy tovább? Hogyan birkózik meg két szülő a lánya elvesztésével? A tizenhárom éves húg a nővére hiányával? Megérti-e négyéves öccse, mit jelent az, hogy elment? És megbékél-e Susie azzal, hogy csak nézheti őket? Csodálatos, felemelő könyv Sebold regénye, amely egy tizennégy éves kislány tiszta szemével figyeli a tragédiát és a gyógyulás folyamatát, az ő hangján kommentálja az emberek megmagyarázhatatlan viselkedését, és az ő bölcsességével veszi tudomásul, hogy csak úgy lehet itt a Földön élni, ha egy kicsit megtanulunk felejteni. A mű az utóbbi évek talán legnagyobb amerikai bestsellere."

Ez a könyv úgy gondolom, hogy minden emberből más érzéseket vált ki. Amikor az a rohadék (bocsánat de jobbat nem tudok rá mondani) megerőszakolta a kislányt, mérhetetlen dühöt éreztem, aztán iszonyatosan sajnáltam miközben leírta az író, hogy megölte, majd feldarabolta a kislányt. Volt olyan rész, amin bizony mosolyogtam , bár ez egy tragédia. Például ott, amikor Susie kishúga Lindsey megkeményedett a lány halála után, és az igazgató vigasztaló szavaira úgy reagált, mint ha nem is tudná miről beszél. Megkeményítette magát. Tisztelet ébredt bennem a kislány iránt, aki csak egy évvel volt fiatalabb mint Susie. Ő végig támogatta az édesapját, akkor is amikor bolondnak nézték (mert megvádolta a rohadék szomszédot). És ő szerzett bizonyítékot arra, hogy bizony Harvey bácsi volt aki meggyilkolta Susie-t. Még akkor sem volt elegendő bizonyíték. :( Düh, csalódottság, szomorúság, tisztelet, és csodálat ami kavargott bennem a könyv végigolvasása során. 

Pontozás nálam 10/8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése