Bemutató szöveg: „Manapság iskolát teremtett a skandináv módja annak, hogyan érezzük jól magunkat. Egyre ismertebbé vált a
hygge, a dán életérzés,
valamint a figyelő tekintetek
Svédország felé fordultak, ahol a lagom szó fedi le a nem túl
extrém, inkább relax életvitelt és
a pillanat megélését. Ami az étkezést illeti, a svédeknek különleges
szertartásaik vannak. Naponta többször is engedélyeznek maguknak kávészünetet
(fika), aminek mindig mindenkor stabil tartozéka egy szendvics, a smörgas.
De mi a megoldás, ha barátokkal
vagy a családi ünnepek alkalmával szeretnénk egy igazán jót mulatni, amikor nem
elég az egyszerű zsíros deszka? Ekkor jöhet a smörgasbord: az asztal telis tele
kenyérrel, valamint könnyű és változatos finomságokkal, amit elegáns és kreatív
módon pakolhatunk a kenyér mellé. A deszkákon csodásan mutatnak a tapasok,
kenőkék, sajtok, húsok és friss zöldségek kavalkádja. A vendéglátásnak ez az
egyszerű módja lenyűgöző, és működik akkor is, ha csak néhány baráttal ülünk
le, de akkor is, ha sok vendéget várunk. Így a vegetáriánusok, a vegánok,
glutén- és laktózérzékenyek, illetve a csak simán különböző ízlésű vendégek is
boldogan csipegethetnek egyazon asztalról. A Finomságok a deszkán – Smörgas
könnyű és szuper egészséges ételek gyűjteménye, amelyeket minden nehézség
nélkül, mindig a kívánt mennyiségben készíthetünk el.
A szakácskönyvben található 100
receptet az olasz, spanyol, görög, francia, skandináv és keleti kultúrák,
valamint az évszakok jegyében összeállított össze Tanja Dusy.”
Megjelent: 2019. május 9.
Fordította: Farkas Sylvia
Fordítás alapjául szolgáló mű:
Tanja Dusy: Smörgås
Fotó: Tina Bumann
Oldalszám:160
ISBN: 978-615-578-3227
Műfaja: szakácskönyv
Tina Bumann blogján (https://www.tinastausendschoen.de/)
szuper és változatos receptötleteket találhatunk, méghozzá étvágygerjesztő és
hangulatos fotók társaságában.
„Olyan fotók ezek, amelyektől
azonnal összefut a nyál a szánkban.”
Tina szabadúszó fotós,
foodstylist és receptkreátor. Fotói számos magazin címlapján, honlapokon és
közösségi média oldalakon fellelhetők.
Én személy szerint ajánlom a
facebook oldalát is, mert rengeteg információt, képet láthattok ott is.
Tanja Dusy akkor érzi magát a
legjobban, ha a konyhában süröghet-foroghat. Tizenöt éve ír szakácskönyveket,
és hosszú ideig szerkesztőként is dolgozott.
Szakemberként nemcsak egyszerűen
jó recepteket kreál, hanem olyan ételeket alkot, amelyekben megvan az a
bizonyos plusz.
Keményborítós, gazdagon
illusztrált, esztétikus és strapabíró. Az első oldalakon tartalomjegyzék, azt
követi az előszó, pár gasztronómiai információ, azután a receptek területi
illetve évszakos lebontásban, majd a szójegyzék és végül a szerző és a fotós
bemutatása (lásd fentebb).
Rohanó világban élünk, sajnos az
emberek egyre kevesebb időt szakítanak a közös programokra és a tartalmas
együttlétekre. Az étkezéseket is sokszor gyorsan lezavarják, már nem élvezeti
forrásként, inkább csak szükségletként élik meg. Szerencsére azonban a világon
már egyre jobban elterjedni látszik a dán életérzés, a hygge, amit a svédek
lagomnak neveznek. Hogy mi is ez? Sokan sokféleképpen próbálták már körülírni,
ám mindegyik magyarázat megegyezett abban, hogy kiegyensúlyozott, nyugodt
létforma, ami a hangulatokra, élményekre, közösen eltöltött minőségi időkre
épül.
Azon felül, hogy rengeteg
érdekességgel megismerkedhetünk, találkozunk ismerős receptekkel is, bár ezek
tartalmaznak kis módosításokat. Gondolok itt például a Guacamole receptre, ami
köztudottan ezerféleképpen elkészíthető, én is kipróbáltam már többféleképpen,
mégis most egy újfajta receptjét ismerhettem meg Tanja Dusy-nak köszönhetően.
Ezt a könyvet olvasva egyaránt
tanulunk és elevenítünk fel régi emlékeket. Ha egy picit vállalkozó szelleműek
vagyunk, igazi kalandozás ez a könyv a kulináris élvezetek világában. Bár a
kötet csak száz receptet tartalmaz, az ötletek tárháza szinte kimeríthetetlen.
A szerző is hangsúlyozza, hogy ha olyan hozzávalóval találkozunk, amit nem
szeretünk, bátran kísérletezzünk, próbáljunk ki más összetevőt, s abban is
segítséget nyújt, hogy ezt hogyan tegyük.
Nagyon tetszett, hogy a kötetben helyet
kaptak a vegetáriánus, a vegán, valamint a glutén- és laktózmentes receptek is,
mert így mindenki talál magának valót, akár húsimádó, akár nem. Ha épp egy
smörgasbordot (svédasztalt) állítasz össze, lehetőséged van mindezeket
összehangolni, hogy sokszínű és változatos legyen. Ez által a különböző
ízléssel rendelkező emberek boldogan lakomázhatnak egy asztalnál, miközben
kedélyesen eltársalognak és élvezik egymás társaságát.
Amióta olvastam Almásy
Katalin: Kati-patika – Egészség
természetesen című könyvét, azóta az avokádó bekerült az étrendembe,
szívesen kísérletezem vele, mert mindenféle ételhez felhasználható és nagyon
finom. Ezért is örültem, hogy Tanja Dusy könyvében is ráleltem néhány avokádós
receptre. Többek között bekönyvjelzőztem az édes deszkánál az avokádós lime krémet
is, mert könnyű elkészíteni, és nagyon jól hangzik, ráadásul szerintem jól
menne a következő oldalon található minigofrihoz, úgyhogy már rögtön két recept
kipróbálós, és a sor még nem ért véget. Hamarosan itt az ősz, érik majd a
birsalma, úgyhogy a könyvben található egyszerűen elkészíthető édes
birsalmasajt receptjének is hasznát veszem.
Egy szó, mint száz, ez a
receptgyűjtemény csodás, főleg ha vállalkozó szellemű vagy, hiszen csak a
fantáziád szabhat gátat a smörgasbord létrehozásának. Na meg egyes hozzávalók
beszerzésének nehézsége, mert felénk sajnos kissé korlátozottak a lehetőségek,
ám ez se tántorítson el senkit, hiszen a könyvben jócskán találhatóak ideg- és pénztárcakímélő receptek is, melyek könnyen elkészíthetőek és minden bizonnyal
finomak is.
Pontozás: 10/10
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése