Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2013. április 19., péntek

Vavyan Fable - Halkirálynő sorozat

Vavyan Fable (Molnár Éva) Magyarország egyik csodája. Egyik kedvenc írónőm, hiszen lebilincselő stílusával, humorával, sajátos nyelvezetével elvarázsolja az olvasót. Több mint tíz éve már, hogy bevezettek a világába, ahol zsaru-, akció- és kalandregények, fantasyk (mesélőkönyvek), bohóságok és (megbotránkoztató) novellák várták, hogy elolvassam őket. A Halkirálynő sorozat 0. részével indítottam, s azóta is nagy szerelmem ez a sorozat. Meseanyó könyvei minden hangulatomnak megfelelőek. Imádom, hogy bárhol olvashatom a könyveit, minimum 10-ből 7 ember tudja, hogy ki ő, s nem kell magyarázkodnom, hogy miért is nyihogok egy-egy könyvrészletnél. Neki köszönhetően megtanultam kezelni a kényesebb helyzeteket is, s nem ütöm le én sem a velem gizdáskodókat, hanem megpróbálom ledumálni őket a lábukról. Ha megkérdeznék tőlem, hogy melyik a kedvenc Fable könyvem, nem tudnék rá válaszolni, hiszen majdnem mindet imádom. Egyetlen egy könyvet nem tudtam úgy igazán a magaménak érezni, az pedig a Kedves mint egy kéjgyilkos volt, de hamarosan azzal is újrapróbálkozom. Egyedülálló akcióregényei közül a kedvencem azt hiszem a Sárkánykönny, Burleszkek, bohóságok közül abszolút nyerő az Ezüstegér, Fantasy kategóriában Álomhajsza és Tündértánc a nyerő, a sorozatait pedig egy az egyben imádom. 


Halkirálynő sorozat

0. Vavyan Fable: A pokol is elnyeli ismertető: "Patrick Wyne, az akciócsoport fáradt vezetője éppen aludni készül, amikor váratlan látogatója érkezik: Joy Smith. A lányról csak annyit lehet tudni, hogy nem az, akinek kiadja magát, viszont remekül rajzol, s ha kell, verekedni is tud. Ennek aztán nagy hasznát veszi, mert rövidesen többen is üldözni kezdik. A titokzatos lány a kommandósok segítségét kéri egy már-már hihetetlen ügyben: meggyilkolt barátjáért akar bosszút állni, akit egy embertelen orvosi kísérletnek vetettek alá, és valami emberrablásról is mesél. Joy gyönyörű nő, Wyne viszont esendő férfi. Kötélnek áll tehát, és vele tartanak a társai is. A sötét história hajmeresztő kalandokban folytatódik, s számos meglepetést tartogat. Amikor már-már úgy tűnik, vége a hosszú „szafárinak”, nem késlekedik a fordulat: hosszú üldözés veszi kezdetét. (Patrick Wyne-t és akciócsoportját a Halkirálynő sorozatból ismerhetik az olvasók. E regény egy korábbi akciójukat meséli el, amelyben a kommandónak jutott a főszerep.)" 

1. Vavyan Fable: A Halkirálynő és a Kommandó ismertető: " …Újabb tompa dörrenés hallatszik odafönt, majd újabb, ám ez már közelebbinek rémlik. Füst szaga keveredik a kavargó portól fojtogató levegőbe. Szám mintha sárral volna tele, s ekkor fény lobban mögöttünk. Lángok marnak a rejtekajtóba, s az félelmetes robajjal leomlik. Nyargalunk. Lépteink dübörgését nem halljuk a fejünk fölött és mögöttünk összeroskadó épület haláltusájában, hörgő légvételeink kínját is csak érezzük. A száguldó Louis lámpája tovább küzd a sötétséggel: imbolygó-sápadt fénysugár, apokaliptikus robajlás, füst – a halál maga. Ott fújtat a sarkunkban. Belloq lemarad, átnyalábolja vállamat, magával vonszol, kiáltozik valamit, szavát nem értem. A folyosó beomlik mögöttünk. A fénykör olykor ajtókra villan, az ájulás határán suhan át rajtam a gondolat: mégis itt, ebben a pincében halok meg, ahonnan egyszer már kiszabadultam. A következő, még közelibb robbanás hatására a folyosó megremeg, akár egy haldokló állat belei. A mennyezetről kődarabok mállanak. 
Wyne megroggyan a vállára zuhanó omladék súlya alatt, mégis fut tovább. Már körülöttünk is záporozik a törmelék, lábunk alá torlódik, átbukdácsolunk rajta, tűz robog nyomunkban, levegő híján megfulladunk!  S a fénysugár ismét a folyosó végét tapogatja. Már jártam itt!  Előrevetődöm, s míg Louis felfelé világít, Belloq fölemel. Körmeim mind egy szálig letörnek, mire kitépdesem a csapóajtó zárját.
A regény 1987-ben jelent meg először, népszerűsége azóta is nőttön-nő."

2. Vavyan Fable: A Halkirálynő és a dzsinnek ismertető: "A Halkirálynő és a kommandó hőseit újra veszély fenyegeti. Denisa, a roppant nőies, képzetten szájaló-verekedő zsarulány, valamint szerelmese, a férfiasan konok Belloq, másképpen Mogorva, nagystílű terv végrehajtásának útjában állnak. Mindez úgy kezdődik, hogy Denisa egy gyilkossági ügy felderítésén fáradozva, Line egyik kórházába jut. Gyógyszerkísérletekről, visszaélésekről értesül. Egy fiatal orvos különös balesetéről, reanimálásáról beszélnek neki, felkeltve gyanúját, hogy gyilkosság történt. Itt csaknem zsákutcába jut, mígnem felismeri végre: egy szervezett ölőcsapat terveit keresztezi. A bűnözők a vezetőjüket akarják kiszabadítani a börtönből. A gengszterek hadat üzennek Denisának és az akciócsoportnak. Pozíciójuk megerősítése érdekében – többek között – egy titokzatos fegyvert is bevetnek. Kuszálódnak a szálak, kirobban a háború. Az idő rövidsége miatt Justitia segítsége sem elég. Denisa nem válogathat a módszereiben. Hajmeresztő kalandba bocsátkozik. A rivális banda vezérével, a Kokókirállyal beszél meg tatátkát, és szövetséget ajánl neki. A vesszőfutás, móka-zokogás csak ezután kezdődik." 

3. Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban? ismertető: "Denisa, a fiatal nyomozólány dacból, szorongva, ám sikeresen megfékez egy ámokfutót. Tettét, mint már annyiszor, önfejűségnek minősítik. Sajátos munkastílusa miatt kedvese, Belloq szünetelteti kapcsolatukat. Az ügyet, amelynek felgöngyölítésén fáradozik, az akciócsoport veszi át. 
Denisa elvonul a tengerpartra, és a sziklák közt hasalva áthelyezési kérelméhez körmöl piszkozatokat. Mintegy mellesleg a hajóforgalmat figyeli. Rövidesen csónak érkezik az öbölbe, utasai érdekesnek rémlő csomagokat rakodnak ki. Aztán a sziklák közül fegyveresek rontanak rájuk, s kitör a harc.  Denisa aznap éjjel felszed a kocsijába egy sebesült férfit. Hazaviszi, ápolja, injekciózza. Csaknem beleszeret, pedig sejtelme sincs, kinek a jótündére. Néhány nap múlva az akciócsoport főnöke s annak helyettese, Belloq, nem hiszi el ezt neki. Nyaralásból hazatérő öccse, Martin is kikel magából, és úgy kiabál vele, mint egy szóló hét törpe: Ki feküdt az ágyamban? Ki használta a párnámat, takarómat? Kérdezik mások is, gorombán. Denisa öt napot kap, hogy válasszal szolgáljon. Közben törheti a fejét Martin másik kérdésén is: Nem tudod, hol a határ zsaru és gengszter között?"

4. Vavyan Fable: Ébredj velem!  ismertető: "A Halkirálynő sorozat ezen történetét Daniel Belloq, alias Mogorva meséli el, mivel Denisa egy különös baleset következtében amnéziás állapotba kerül. Danielt nem csupán a baleset körülményeinek tisztázása és egyéb bűnügyek kiderítése köti le, azon is fáradozik, hogy visszakerüljön Denisa emlékezetébe.
"Kirúgom magam alól a Mazdát. A néhány kocsival előttem parkoló Saab motorja felbőg, a jármű megugrik, majd mégis megtorpan, mintha vezetője azt nézné, társa valóban mozdulatlanná vált-e a járda mocskában. Cyd meglendíti a markában tartott kézigránátot. Mielőtt eldobhatná, a Saab ismét elrugaszkodik álló helyéből. Ekkor már a kocsi csomagtartófedelén állok, abban a boldog tudatban, hogy Cyd felrobbantja velem együtt. Feldobom magam a tetőre, ahogy a kiképzésen belém lőcsölték (csakhogy akkor fegyver volt a kezemben!). Elvetődöm, keresztben fekve. Legurulok a motorháztetőre. Jobb híján két csupasz öklömmel zúzom be a szélvédőt. Látom a fickó arcát: őrült nagyra tágult szempár, a pupilla zöldesen felizzik, a szájon torz fintor…" " 

5. Vavyan Fable: Mogorva nyár  ismertető: "Belloq és akciócsoportos társai különleges kiképzési programról hazatérve tudatják Denisával, hogy egy dél-amerikai országba utaznak nyaralni. Festői helyre érkeznek, ottlétük az első napokban valóban nyaralásnak látszik, ám hamarosan támadás éri őket, s a dzsungelen át kell menekülniük. „Kicipzározom a puttonyt. Ők persze dögösebbek: a hét zsákon egyszerre reccsennek a fémfogak. Három másodperc alatt alsónadrágra vetkőznek. No, akkor én is. További három másodpercig tart, amíg előhúzzák a káprázatosan összehajtogatott ruhacsomagot. Éjfekete kezeslábas bomlik ki előttem, különös anyaggal bélelt, állig galléros modell, gyanítom, hogy lőhatlan. A Nagyszerűek gyorsan végeznek felöltésével, nekem Leon segít, hogy megtaláljam az elrejtett műanyag cipzárt, a szigeteléssel bevont kapcsokat. Ebben a cuccban zajtalanul kúszhatunk, mászhatunk, egyetlen alkatrésze sem csikordul, zörren meg soha. Pilótasapka-féle sisak következik, minden oldalról zárt, bélelt modell, Batman is valami hasonlóban szuper. Nem tudom, az övé golyóálló-e, a mienk biztosan az, feltéve persze, hogy nem túl nagy erejű vagy robbanó lövedéket kapunk a fejünkbe. Fresson végigmér bennünket, lerántja a sapkát és elröhinti magát. – Mint egy Batman-kommandó! Máris leszögezem, hogy nem vagyok hajlandó kívül hordani az alsógatyámat, mint az a marha!” " 

6. Vavyan Fable: A Hold forró jegén  ismertető: ""Denisa Wry-nak mintha nem volna elég, hogy zsaruként – meggyilkolt lányra lel egy kísérteties házban; – és lemészárolt gladiátorra bukkan a huszadik század végén; – ezenközben mélységesen belekeveredik egy különös betörő rejtelmes ügyeibe. Ráadásul: – egy hisztérikus teherautósofőr rosszvoltából kórházba kerül; – ám onnan hamarost megszökik; – népes családja összejövetelt rendez, kultiváld a kakás-mamást! jeligére; – társa, Laco szexkórság áldozata lesz; – akit helyettesítvén Zsötem, a tesztoszteron-túltengéses, újonc zsaru szakad a nyakába; – miáltal gyakori összeveretésben részesülnek; – cserben hagyott kezelőorvosa is mániákusan üzenget érte. Az égnek hála, segítség is kínálkozik: – Daniel Belloq (alias Mogorva); – a furabogár barátok (Cyd, Dalia, Quasimodo); – valamint a Fellini-kedvence alkatú jós és léleklátó asszony, Ramona személyében." 

7. Vavyan Fable: Apád, anyád ide lőjön!  ismertető: "A halkirálynő nevében! Az előrahaladottan állapotos zsarulány, Denisa Wry és szintén viselős – amúgy harcművész és kegyszerűrus – barátnője horrorszerű bűnténybe keveredik, méghozzá életük kritikus napján. Ahelyett, hogy a szülőkádban vajúdnának, motoros hajszában vesznek részt a hóesésben, aztán lambadáznak a kórházban, tovább még egy alaposan kiérdemelt eljegyzési gyűrű is eltűnik – és mily rejtelmes módon! A gólyinváziító követően Denisa gyermekágyi depresszióba süllyed, ám gyógyulása érdekében megfogadja a bölcs krízisteraputa tanácsát. Ebből következően az akciózsaru Daniel Belloq társaságában éjjelente sírkertet, szellemvasutat, hírhedett kocsmákat látogat. Egyébként sincs otthon maradásuk. Hajlékukban go-go görlök, Chippendale-táncosok, halottkémek és pszicophaták adják egymás markába a kilincset, jórészt a szintén kopó foglalkozású, nőbolond fivérnek, Martinnak köszönhetően, aki viszont a háztetőre menekül a problémák elől, és a kéményen extrém-vasal, de később majd új hobbit fejleszt ki magának. Tetézetképpen a szomszédban lakó regényírónál gyakorta vijjog a tűzriasztó, ugyanis a habókos fickó folyton szanaszét feledi a pipáját. Ám a latorvadász párnak nincs ideje kétségbeesésre, miként alvásra sem. Belloq a rendőrgyilkos smasszernőt üldözi. Denisa a nőgyógyászokat öldöklő fanatikus nyomában jár. Mígnem felfigyelnek arra, hogy az ő nyomukban is lopakodnak néhányan. Jöhet a mondóka: kapd el, vagy ő kap el!" 

8. Vavyan Fable: Csontfuvola  ismertető: "A két súlyosan sérült kommandós, Daniel Belloq és Steve Delgado a tóparti nyaralóban lábadozik. Steve mélységesen depressziós, nem hajlandó felkelni, mosdani, étkezni. Akciócsoportos társai mindent elkövetnek talpra állítása érdekében, de még a nyári Mikulás-terápia se válik be nála. Tán-tán Nympha, a könyörtelen gyógytornásznő segíthet. Denisa válósat álmodik, ezért sürgősen a tóhoz száguld, hogy Belloqkal lehessen. Idilljük hamar véget ér; lovaglás közben géppisztolysorozatot zúdítanak rájuk egy dzsipből. A kergült ló elhagyott farmra robog Denisával, ő pedig a kútból áradó hullaszag éreztén mozgósítja a helyi erőket. Pedofil gyerekrablás-sorozat nyomára bukkannak, ám a rendőrfőnök nem akar statisztikarontó ügyeket a városában. Belloq nem kíván résztvenni az ügyben, arra hivatkozva, hogy besokallt, kiégett. Amikor azonban mesterlövész flintával megsebesítenek néhány helybéli hobbivadászt, feltámad benne a zsaru. Színre lép Gerret Flach, a nagy hatótávolságú vonzerővel bíró, örökbarna bőrű megyei főügyész-helyettes, és felkéri őket a nyomozásra. Denisa, Belloq, Steve, a kezdő zsaru Martin és a furabogár Cyd nekilát, hogy felderítsék a két bűnügyet. A gubancos szálak ekkor még alaposabban összekuszálódnak. A gyerekrablási gaztett véres fordulatot vesz. A hobbivadölők vadásza bedurvul. Eddigi és leendő áldozatai nem hajlandók együttműködni a zsarukkal, ugyanis szerintük ők a greenpeaces támadók. Nympha és Gerret Flach feromon-kisugárzása felbolydítja a kedélyeket; közös barátaik, Marcel és Dalia esküvői készülődése ámokozássá fajul, Belloq kamasz lánya kritikusan életun és világfáj, de még házi kedvenceik is agyászra szorulnak. Továbbá a válságos írómester, Donald is jelen van, hogy pipatüzeket okozzon.
Végül persze az akciócsoport közbelépése is szükségessé válik A HALKIRÁLYNŐ-SOROZAT ÚJ EPIZÓDJÁBAN." 

9. Vavyan Fable: Habospite  ismertető: " A HALKIRÁLYNŐ és a VIS MAJOR történetek hősei találkoznak!
Fertő Cityben menyegző készül. A harcművész Dalia és a sok kínpadot megjárt exzsaru, Marcel-Lobo kézfogózna a város hírneves kastélyában. Ám az élet nem habospite. 
Dalia a koszorúslányokkal – Cyddel és Denisával – kalandot kalandra halmozva lánybúcsúzik Fertő Cityben. Ennek során elkerülhetetlenül megismerkednek a járőröző kopópárossal, Vis Majorral és Kyrával.  Vis Major készülő gaztett nyomában jár, Kyra majdnem kétszáz éves sorozatgyilkosság szálait bogozza, közben aktívan praktizáló latrokba, vámpírokba botlanak. Tudomásukra jut, hogy egy dzsungelországi kokszbáró busás vérdíj fejében körözteti Marcelt. Egyéb bajok is megakaszthatják az egybekelést. Az esketésre felkért Rézorr Atya a márkapár öltözéke láttán avagy a meglepetéstánc hatására lefújhatja a frigyet. Az oltár előtt valóra is válik néhány kisebb rémálom. A jókorább tagló későbbre tartogatja magát. A vigalmat megzavaró támadás nyomán a Denisa-Belloq-Martin-Delgado által képviselt úthenger zsarucsapat és a lavina kopópáros közös akcióba lendül, Dalia és Cyd is velük tart. A földön-vízen-levegőben folyó üldözős-hajszás téboly hevében nincs idő átöltözni, s a két dudás egy csárdában-effektus is létrejön.
Halkirálynő és Vis Major 2 in 1!"  

10. Vavyan Fable: Tündérlovaglás ismertető: "Ella Belloq „példátlanul izgalmas kalandtúrán, élménykiránduláson” (by média) vesz részt iskolatársaival az Albatrosz-félszigeten. A túra kimondottan nem jó értelemben válik izgalmassá. Denisa a Shrek csúfnévre keresztelt rendőrfőnököt faggatja Ella hollétéről, emiatt erősen tart féltett kincse – maradék türelme – elvesztésétől. Nem növeli komfortérzetét az urna sem, amelyet egy játékbabákkal telezsúfolt, különös házból hozott haza. 
Martin a folyamatos nőrohamoktól csömörlötten használt gumióvszereket kukáz ki szerény hajléka padlójáról. Újrahasznosítással kapcsolatos, erősen környezetbarát álmodozásából azonban felébreszti a hideg gyanú: Egylövetű Izéke becenevű új ágymelegítője nem akar lelépni az „egyéjszaka” múltával. Sajnálatos módon a hölgyszemély nem pusztán a férjhez menési láztól idült: már régen elhagyta a normálisnak nevezhető elmeövezetet, és még egyre gyorsul.
Belloq egy neonáci bandát üldöz, és kiváltképp kínos titkukra bukkan egy monostorban. Denisával versenyt rohan ellenük Elláért, nehezítésképpen az amúgy is kusza nyomszálakat a szembenálló erők tovább gubancolják.
A hajsza csitultával marad egy súlyos kérdés: van-e, lehet-e esélye Ellának ép felnőtté érni valaha? "

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Elég nehéz 11 könyvélményt különválasztani, főleg így, hogy mind összefügg, s a fülszövegek is elég sok támpontot adnak az embernek. (Végre normális fülszöveg, ami tényleg kedvet csinál az olvasáshoz) Ezért inkább összefoglalót írnék a sorozatról. Remélem nem bánjátok. 

A Pokol is elnyeli című könyv volt életem első szabad olvasmánya, amit önszántamból kezdtem el olvasni. A kíváncsiság vezérelt, hiszen nem értettem a sok kötelezővel a hátam mögött, hogy mégis hogy lehet ennyit nevetni egy könyvön. Persze olvastam már azelőtt is olyan könyveket, amiket nem a suliban adtak fel, de azok teljesen mások voltak. Mivel nem akarok túl sokat elárulni a történetből, így igyekszek a lényegre szorítkozni, hogy mi fogott meg benne. Elsőként az tetszett meg a könyvben, hogy már az elején érdekes volt, nem voltak unalmas részek benne, figyelemfelkeltő volt, izgalmas, néhol humoros, néhol szomorú. Gondolok a szomorúnál épp Stanley-re. Joy nagyon szerethető karakter volt, bátor, elszánt, őszinte, szókimondó. Patrick Wayne pedig megtestesítette azt a férfi ideált, amire majdnem minden nő vágyik titkon. Erős jellem, aki ismeretlenül is lát valamit a "betörőjében", s a végére jár a dolgoknak. Tartja az adott szavát, ami nagy pozitívum, hiszen rá nem kis nyomás nehezedik a munkája miatt sem. Abszolút pozitív személy, s bár nem sokszor tűnik fel az embernek, bizony van humora. Például mikor megkérdezi Joyt, hogy mennyire sürgős neki az a perec. Kedvenc jelenetem talán a rajzolós volt. Kedvenc szereplő? Fogós kérdés. Minden pozitív szereplő közel állt a szívemhez. Nagyon reméltem, hogy fogok még a csapatról a későbbiekben olvasni, s ez szerencsére bejött. 

A Halkirálynő és a kommandóban ismerhetjük meg jobban főhőseinket, Daniel Belloq-ot (Mogorva, Isten Lába, Indián, Jujujj, stb.) és Denisa Wry-t. Kapcsolatuk eleinte nehézkesen indul, nem igazán lelkesednek egymásért. Denisa sokszor fejjel rohan a falnak, Daniel viszont túlzottan nyugodt nekem. (Legalábbis eleinte) Mikor főnökük közös munkára osztja be őket, Denisa elég erőteljesen ágál ellene. Ez a kötet, ahogy a többi soronkövetkező is érdekes, akcióban dús, humorban gazdag, írónőnk leleményes, a párbeszédek sziporkázóak, a szövegek egyediek. Rengeteg új kifejezést tanultam a könyvekből. 
Egyik nagyon tetszetős idézetem az alábbi ebből a könyvből:
" Donald püföli az írógépét. Kissé lehiggadva megállok mögötte, és azt látom, hogy a regényét írja. A fejemhez kapok: – Mit csinálsz te a munkahelyeden?
Rám vigyorog: – Dolgozom.
– Igen, azt látom. De mit dolgozol?
– Alkotok.
– És Beatrix Holl? Mi lesz a gyilkosával?
– Nincs gyilkos – feleli Donald. – A nő megkéselte magát, aztán betörte a saját fejét. Pont."

A Halkirálynő és a dzsinnek című kötetben feltűnik végre kedvenc szereplőm Cyd, akit néha manónak hívnak Denisáék. Kissé különc figura, de a szövegétől az ember hasravágódik. Denisa kissé túlbuzgó, pörgött mint a búgócsiga, Daniel próbálta hűteni a lelkesedését, mondta hogy maradjon a fenekén, közben ő ugyanúgy nyakig volt az ügyben, csak épp a háttérben. Mellékszereplők akik nagyon közel álltak hozzám: Cyd, Ella, Konrad. 

A Ki feküdt az ágyamban? című kötetben Denisa ismét nagy slamasztikába kerül, s ezzel magára haragítja a szeretteit. Oké, jó szándék vezérli, de néha én is jól megráncigálnám a grabancát, hogy térjen már észhez. Sokszor a vakmerősége már az őrültséggel határos. Szerencsére Daniel szereti annyira, hogy kihúzza őt a csávából, bár egy két oldal erejéig hagyja főni a maga levében. Martin (Denisa öccse) hol idegesít, hol szórakoztat ebben a kötetben. Nagyon jó beszólásai vannak, viszont Denisa helyébe jól kupáncsapdostam volna a pimasz kölykét néha.  Belloq most is a szívem csücske volt, ez a pasi egy fantasztikum. Cyd stílusa, szövege ennél a kötetnél is rengeteget dobott a kedvemen, annyit nevettem. Lobo-t is kedveltem, bár a módszereivel azért vitatkoznék. 

Az Ébredj velem című kötetnél nagyon sajnáltam Ellát és Danielt. Denisa amnéziája miatt ők ketten szenvedtek a legtöbbet, hiszen nem elég hogy Den nem emlékezett rájuk, így újra a szívébe kellett férkőzniük, de a sok idióta még viccelődött is azzal, hogy gyorsan gondolják meg magukat, és meneküljenek. Ezek az illetők néha igencsak az agyamra mentek. Mogorva szemszögéből olvashatjuk a történetet, hogyan próbálja visszahozni Denisa emlékeit, s közben hogyan űzi a rosszfiúkat a társaival. 

A Mogorva nyár című történetben elkalandozhatunk a szereplőkkel. A fantáziám életre kelt, s a saját szemem előtt láttam azt a tájat, ahová Patrick Wayne vitte kirándulni kis csapatunkat. Csodát láttam, méghozzá nem is kicsit. S ez nem csak a jó képzelőerőnek köszönhető, hanem Meseanyó varázslatos írásainak is. A stílus magával ragadó, lebilincseli az embert. Denisa nem véletlenül érezte magát úgy, hogy valamiből kihagyják, hiszen Daniel és a "nagyszerűek" a háta mögött intézkedtek. Sajnos a fantasztikus kirándulást kellemetlen események zavarják meg, s az életük is veszélybe kerül. Denisa és Ella kapcsolata szorosabbá válik, s a történet végig izgalmas, cselekményekkel teli.

A Hold forró jegén fordulatokban gazdag. Kezdődik azzal, hogy Denisa új társat kap Zsöti személyében. A fickó eleinte eszméletlenül idegesítő. Sokszor úgy megverném, hogy nyolc napon gyógyulna. Ész nélkül rohan a vesztébe, s Denisa vele megtapasztalhatja, hogy milyen is volt vele dolgozni. Ez a kötet különösen bővelkedik humorban. Denisa, Daniel, Ella, Cyd és Dalia sorozatos érzelemdömpinget ad az embernek. Ráadásul ebben a kötetben különösen fontos szerepet kap a megfogantatás témája, hiszen mindenki Denisát pátyolgatja, csak hogy végre teherbe essen. Ramona a jósnő (őt is kedveltem) közli vele, hogy nem kell aggódnia, a trónörökös már úton van. Hatalmas öröm éri így Belloq-ot és a családjukat. 

Apád, anyád ide lőjön! kötetben Denisa és Dalia előrehaladott állapotban vannak. Bármikor szülhetnek, mégis a bajt keresik. Denisának néha agymenése van, de ettől függetlenül abszolút imádott karakter, Mogorva imádatom ennél a résznél sem csökkent, bár legtöbbször Cyd és Ella az, akiről még többet akarok olvasni. Dalia ügyködésén néha sikoltani támadt kedvem, Martint pedig néha megtudnám nyúzni, ettől függetlenül az egész történet nagyszerű. A humor ismét elmaradhatatlan, sokszor a hasamat fogtam és úgy nevettem. Meseanyónak köszönhetően az ember mindig önfeledten szórakozhat, s felszabadultan nevethet. A könyv végére ellazulunk, tele vagyunk pozitívummal, ugyanakkor arra vágyunk, hogy még kapjunk ebből. A történet végén természetesen egészségesen megszületik Vivica és Urian :)

Csontfuvola: Akció, humor, kegyetlen jó szövegek, szeretni való szereplők, érdekes cselekmények, izgalom, megkönnyebbülés, nevetés, sírás, sírva nevetés, stb. Ezek jellemzik ezt a könyvet. Akit egyszer a Fable stílus elragadott, nincs menekvés! Ezer százalék, hogy örök életemre Fable függő lettem. Hiába olvasom már rongyosra a könyveit, újra és újra igényli a szervezetem ezt a „kínzást”. És hogy miért is kín? Azért, mert túlságosan hamar vége van a történetnek, és az új kötetekre sokat kell várni. Meseanyó portékáiból sosem elég. Mogorva és Denisa párosa még mindig lebilincselő, Daniel viselkedése Uriannal megható, Ella stílusa észbontó, szövegei pedig lehengerlőek. Martin szokás szerint jópofa és fárasztó egyszerre, a nagy csapat pedig utánozhatatlan. Új szereplők Nympha és Gerret szintén kedvelhetőek, Steve, Nympha és Gerret szerelmi háromszög érdekes, végül az ügyész úr marad hoppon, ettől függetlenül nem kezd ámokot futni, maradnak barátok. Gerret nem száll el magától, és simán beilleszkedik a csapatba. 

Habospite: Nekem egyáltalán nem volt sok Vis Major és Belloq együtt. Sőt… örültem, hogy végre találkoztak. Ugyanúgy megvoltak az összetett történetben is az izgalmas akciók, a frászok, a humoros jelenetek és a romantikázások, bár azok csak leheletnyiek. Szeretem Wayne-ék csapatát, Vis Majorék párosát és Denisáék furcsa kis brancsát is. Cyd elengedhetetlen a fékevesztett humorával és stílusával, amivel azonnal megtámadja az ember rekeszizmát.

Tündérlovaglás: Végre! Alig vártam már, hogy Ella Belloq legyen a főszerepben. S hogy milyen hatással volt rám? Íme!
Nem, nem, nem és nem! Ezt hajtogattam a könyv első két oldalán túljutva. Nem lehet igaz, hogy Denisa nincs többé. S aztán mit látok? Búcsú Danieltől. Mi a jó fene? Meseanyó mit művel? Könnybe lábadt szemmel olvastam tovább. Nem akartam elhinni, hogy igaz, amit olvasok. Hová csöppentem? Milyen könyvet olvasok én? Sokk. Aztán jött a bumm, kiderült, hogy egy nyamvadt házi feladatról van szó. Mázsás súly gördült le a szívemről. Meseanyó, a frászt hoztad rám. Én sem érzem magam „síró picsogó hisztikének”, de ezt a részt megkönnyeztem. Remegve lapoztam a következő oldalra, s kíváncsian olvastam tovább.
Denisa szokás szerint hozta a vagány nő stílt, ami újra megdobogtatta pici szívemet. Zsöti beleesett néhány kínos szituba, amiért elég erőteljesen szántam szerencsétlent, bár a saját hülyeségének köszönhette, hogy nyakig merült a ganéba. Elszabadultak a hangyabolyosok a városban, szegény Martinnak, Denisának, Belloq-nak és az akciózsaruknak volt melójuk bőven. Eközben szerencsétlen Ella próbált épelméjű maradni egy elmeroggyant közelében, aki halomra akart gyilkolni mindenkit. Eszméletlen lélekjelenléttel állta a sarat, és keresztbe tett állandóan a tomboló diliflepnisnek. Szerzett egy műholdas telefont az egyik sérülttől, és arról próbálta elérni a nagyszerűeket (Belloq-ékat), de mindnek ki volt kapcsolva a telefon. A segélykérő számok diszpécserei pedig azt hitték, hogy szórakozik. Végül sikerült őt kihozni a vérbálból. Több túlélő volt, mint halott, így viszonylag pozitívan zárult ez a horror. Kórházba nem ment, hazament lábadozni (tiszta apja meg Denisa). Tetszik, hogy a megrázkódtatások ellenére is ilyen talpraesett volt továbbra is. Az pedig különösen jó volt, hogy Arslan és ő ily módon megismerkedett.
A szereplőkről készült képeket imádtam, kiváltképp Martin arcformáját találtam kitűnő ábrázolásnak, bár Denisa és Ella is jól sikerült. Cyd-et és Belloq-ot kicsit máshogy képzeltem, de így sem rossz.

Elmepata után ketyópata :D Szuper. Bővül a szókincsem. Ha valaki megkérdezi honnan van, mondhatom hogy igazi Fable. :)

Pontozás: 10/10*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése