Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2013. december 1., vasárnap

Karen Rose: Vigyázz rám


Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz!

Ismertető: „Gyermekrablás
Sue Conroy bosszúra szomjazik. Nemrég szabadult a börtönből, és eltökélte, hogy mindenkit kézre kerít, aki annak idején a rács mögé juttatta. Elrabol egy tizenegy éves siket kisfiút, de ez csak az első felvonás a gondosan kitervelt hadjáratban.
Titkok
Sue Chicagóba menekül, és a Hanover-házban, egy bántalmazott nőknek fenntartott menedékben húzza meg magát. Dana Dupinsky féltve őrzi a körülötte élő nők titkait, és sosem nyújtana védelmet egy gyermekrablónak. Csakhogy fogalma sincs arról, hogy ezúttal kígyót melenget a keblén…
Gyilkosság
Dana csak akkor döbben rá, mekkora veszély fenyegeti, amikor egyik pillanatról a másikra Sue gonosz játékának kellős közepén találja magát, és a körülötte levők sorban halnak meg – és gyilkos nem válogat a módszerekben.
Karen Rose világhírű sorozata a romantikus thriller műfajának legjobbja, díjnyertes könyveit számos nyelven kiadják, olvasótábora lelkesen várja az írónő bestsellereit.

Kiadó: Ulpius-ház
Kiadás éve: 2013.
Fordította: Weisz Böbe
Eredeti címe: Nothing to fear
Eredeti megjelenés éve: 2005
Borító: Szolid, szép. Viszont nem sok köze van a történethez. A borítón található rózsának maximum az írónő nevéhez van köze, a történetben nem is esik szó virágról. Viszont az eredeti megjelenésnél a borító szerintem teli találat. Érdemes lett volna azt megtartani. 

Sue Conway: gyilkos, pszichopata. Különös kegyetlenséggel gyilkol, és élvezi. Úgy gondolja, jó oka van rá. Ahogy egyre jobban megismerjük, és feltárulnak a múltjáról bizonyos tények, az ember elgondolkodik rajta, hogy esetleg nem-e lehet megérteni ezért? Nem. A bosszú ilyen eszköze…

Alec Vaughn: 12 éves siket kisfiú. Beszédterapeutája van, hogy némaságát legyőzhesse. Elrabolta Sue Conway, Eriknek nevezi, éhezteti, begyógyszerezi, túl is adagolja. Rengeteg kegyetlenségen keresztül megy, több gyilkosságnak szemtanúja is lesz, mégis harcol, hogy kiszabaduljon, és hogy segítsen másnak. Igazán erős kisfiú, és bátor.

Dana Dupinsky: A Hanover ház vezetője. Régen ő is a lakója volt, évek óta viszont ő vezeti az otthont, és igyekszik segíteni a bajba jutott bántalmazott nőkön és gyerekeken. Harcol a védtelen bántalmazottakért, s harcol a múlt árnyaival, amik éjszaka nem hagyják nyugodni. Aztán belép az életébe Ethan, és szépen lassan megváltozik minden. 

Ethan Buchanan: Biztonságelektronikai céget vezet, magánnyomozói igazolványa is van, s volt haditengerész. Bátor, szívós személy. Alec keresztapja, akinek a keresését magára vállalta barátjával és társával Clay-jel együtt. Nagyon sok olyan dolgot megtesz, amiről úgy gondolja, tán nem helyes, de a gyerek érdekében mindent. Közben ő is megharcol a maga démonjaival, és megpróbálja helyretenni a Dana iránt táplált érzéseit is.

Evie: 15 évesen került Danához a menedékhelyre. Rengeteget szenvedett, testét-lelkét megkínozták, számtalan heget visel. A történetben már 20 éves, interneten keresztül végez tanfolyamokat, gyermekpszichológus akar lenni. A történet olvasása közben kettős érzéseim voltak, hiszen elég gyakran haragudtam is rá, viszont többnyire kedveltem. Nagyon sokat tett Alec-ért, ezért abszolút tiszteletet érdemelt.

Stan és Randi Vaughn: Alec szülei. Sok titokra fény derül olvasás közben, többek között arra is, hogy Stan mekkora patkány, és hogy Randi nem az akinek mondta magát. Bár őt legalább jó cél vezérelte.

Clay Maynard: Ethan Buchanan társa a biztonságelektronikai cégnél, s egyúttal az egyik legjobb barátja, akire mindig is számíthatott. A haditengerészetnél ismerkedtek meg, miután leszerelt rendőrnek ment, majd pedig Ethan sérülése és hazaérkezése után kilépett a rendőrségtől és Ethan-el együtt meglapították a céget. Alec elrablása után segített a nyomára bukkanni, s közben aggódva figyelte barátja önmarcangolását. Igazi bajtárs, s igaz barát is.

David Hunter: Dana és Evie egyik barátja, aki sok dolgot megszerel az otthon körül. Titkon vonzódik Danához, félti és óvni próbálja. Legszívesebben Evie-vel boronáltam volna össze.

A könyvben találkozhatunk (egy számunkra már ismerős csapattal) Mia Michellel és Abe Regan-el (Számolj tízig) is. Mia Dana egyik legjobb barátnője (Caroline és Evie mellett), rengeteget tettek már egymásért, s ővele egyenes arányban jár Abe Regan, mivel barátok és társak a rendőrségnél. Mikor elkezdődnek a gyilkosságok, ők kapják az ügyet, majd meglepődve tapasztalják, hogy a szálak többek között a Hanover házhoz vezetnek.
Rengeteg izgalmas esemény történik, az új információkat csepegtetve kapjuk, így nem túl sok egyszerre. Az írónő mesterien keveri a kártyákat, hiszen a szövevényes cselekményeken túl olyan szereplőket is alkotott, akiknek a helyükbe tudja képzelni magát az olvasó, és velük együtt nyomozhatnak, izgulhatnak, félhetnek, őrjönghetnek, vagy épp szerelmezhetnek, ha akarnak. Minden csak fantázia kérdése.

Ám a dicséreten túl azért volt, ami nem tetszett. Akadtak félrefordítások, félreütések (nyomtatási hibák), ami miatt néha kizökkentem a cselekménykövetésből, és nehezebben vettem fel a fonalat újra. Valamint idegesített az is, hogy ennyi ideig húzták a hatóságok bevonását. Rendben, ez volt a gyilkos utasítása, viszont tudni kellene, hogy hol a határ. Ráadásul a fülszövegben azt írják, hogy 11 éves a kisfiú, ám a történetben 12.  

Összességét tekintve nagyon tetszett, nem csalódtam Karen Rose e könyvében sem, és várom a következő köteteket. Igaz, hogy nem bántam volna, ha a sorozatot sorrendben olvashatom, ám ez csak egy csekély észrevétel, hiszen még így is élvezhető a könyv. Remélem, minden kötetét megjelentetik magyarul a sorozatnak, és a lehető leghamarabb olvashatjuk őket, bár amennyit ez a kötet is csúszott (májusra volt ígérve, novemberben jelent meg) kevés az esély, viszont a remény hal meg utoljára! Jó olvasást kívánok mindenkinek!

Pontozás: 10/9,5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése