Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2013. június 14., péntek

Nora Roberts: A tanú

"Elizabeth, egy rideg, uralkodó típusú anya leánya fellázad, és egy éjszaka kirúg a hámból: hamis igazolvánnyal bejut egy éjszakai klubba, koktélt iszik, és hagyja, hogy egy vadidegen férfi orosz akcentusa elcsábítsa egy Lake Shore Drive-on lévő házba. Ezek az események örökre megváltoztatják az életét.
Tizenkét évvel később az Abigail Lowery néven ismert nő egy kisváros, Ozarks külterületén él. Szabadúszó számítógépes programozóként bonyolult biztonsági rendszereket tervez… saját biztonsági rendszerét pedig egy vad kutyával és kézifegyverek egész arzenáljával egészíti ki. Visszavonultan él, keveset beszél. De Abigail visszahúzódása csak még inkább felcsigázza Brooks Gleason rendőrfőnök érdeklődését. A lány logikus gondolkodása, titokzatos természete és minden romantikát nélkülöző nézetei lenyűgözik, ugyanakkor zavarják is. Gyanítja, hogy Abigailnek védelemre van szüksége, s hogy a gondosan kiépített védelmi rendszer olyan titkot takar, amelyet fel kell fedni.

A csavaros eszű, felejthetetlen hősnővel és a lélegzetelállítóan izgalmas cselekménnyel Nora Roberts olyan új regénnyel ajándékozza meg olvasóit, amely joggal szilárdítja meg helyét a bestseller szerzők között, miközben az olvasók már a következő művére éheznek."

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Adott egy fiatal lány, egy irányításmániás anyával, aki a lánya minden egyes percét beosztja, ezzel majdnem megfojtva őt. Tizenhat éves koráig szófogadó bábja volt anyjának, ám egy nap betelt a pohár, és lázadni kezd. Ennek következménye egy bevásárlóközpontos körút, új frizura, és egy klubb, ahol megismerkedik azzal az emberrel, aki miatt az élete 180 fokos fordulatot vesz. Elizabeth erős személyiség, átlagon felüli intelligenciával, és hatalmas érzelmi hátránnyal, hiszen az anyja soha nem szerette. A lány minden érzelmet mellőzve, szinte robotként tengette napjait. Végül gyanakvó, de ép elméjű és szeretnivaló felnőtt nő lett.
A történet első felében nagyon megkedveltem John és Terry karakterét. Annyit törődtek Lizzel, amennyit senki más az élete során. Az anyját csak azért érdekelte, hogy azt csinálja, amit ő akar. Amíg azt is tette, nem is volt gond. Egyetlen rossz döntés azonban megváltoztatott mindent. Az anyja nem ment vele, s vigasztalás helyett inkább hibáztatta Elizabeth-et, s ezzel engem dühített. Szegény lány annyi mindenen ment keresztül, a vén banya meg kegyetlenül és szívtelenül bánt vele. John pedig barát volt, és apja helyett apja. Vele volt, megölelte amikor úgy gondolta, hogy szüksége van rá, s megtanította lőni. Amikor aztán árulás történt, és lelőtték Terry-t is és John-t is, elpityeregtem magam. Annyira kedveltem őket, és azt hajtogattam, hogy nem igazság. Sajnáltam a lányt, de sajnáltam Terry-t és Johnt is. Ahogy Maddie-t és a gyerekeket is. Aztán "megszületett" Abigail, és belépett a képbe Brooks. Az isteni Brooks Gleason rendőrfőnök. :D  
Brooks karaktere imádni való. Udvarias, kedves, elszánt, őszinte, határozott, egyenes személyiség, aki mindent megtenne a lányért. Brooks anyukájának eszméletlen jó stílusa van. Amikor beállított Abigail-hez a pitével, és rátukmálta magát a lányra, azon akkorát nevettem. Szimpatikus asszony, attól eltekintve, hogy nem fogadja el a nemet válaszként. :D Aztán jött Brooks első majd második randija, ami nem is volt Abigail szerint igazi randi.
Aztán az olvasó szépen megismerheti a főszereplőket, és a mellékszereplőket is. Nagyon megkedveltem Sunny-t (Brooks anyukáját), és Russ-t is. Russ családját nagyon sajnáltam, amikor az a kis görény Justin elkövette a gaztetteit. Szinte egy élet munkáját tette tönkre az a kis taknyos.
Amikor Abigail elmesélte Brooks-nak, hogy mi történt vele, és hogy az elmúlt 12 évben miken ment át, a lelki szemeim előtt láttam Brooks dühtől eltorzult arcát. Elsőre gyűlöletébe fogadta Liz anyját, s nem értette, hogy lehet valaki ilyen.
Amikor Brooks a végefelé azt mondta Abigail-nek, hogy "Mindent megkapsz tőlem, és még többet." nagyon örültem. Szurkoltam nekik, hogy összekovácsolódjanak, és hogy meglegyen a kellő bizalom is, félelem nélkül.
Mit ajánlok a könyv olvasóinak? Vértezzék fel magukat, mert elég sok helyen megmosolyogtatott a történet (főleg Brooks karaktere), viszont volt ahol kicsit elpityeregtem magam. Annyira nem mindennapi volt... :)) Csak annyit mondok, hogy Worcester-szósszal elkészített krumpli. Keressétek az összefüggést! :D
Ami még pozitívum volt a könyvben, hogy az egyik általam nagyra tartott sorozatot is megemlítette. (Űrszekerek)

Amin jót mosolyogtam:
– Ha megint szeretnél velem összeolvadni, jobb lesz, ha lekapcsolod azt a krumplit. (Brooks mondta)


Ez a könyv bekerült a kedvenceim közé, hiszen van legalább annyira jó és izgalmas mint a Nyomkövetők. Osztott első hely Nora Roberts könyveinél. :)

Pontozás: Abszolút 10/10*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése