Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2017. június 23., péntek

Szőcs Henriette: A török brigadéros - A Kizil Elma háremének titka - Első rész

„Abdurrahmann pasa háreméből időről időre eltűnnek a lányok. Egyre többször jelenik meg a füvesasszony, ami soha nem jelent jót.  De vajon mit nem szabad megtudnni a hatúnnak? Ki kapja a selyemzsinórt? Hogy boldogul a hárem nyugalmát és biztonságát ismerő Aisa szabad nőként? Hogy kerül Batthyány Ádám gróf egy hamvas ifjú hölgy hálószobájába? Abdurrahmann túléli utolsónak hitt hadjáratát? Mi lesz az utódlással? Vajon mi úszik a Dunában? Mi a Kizil Elma háremének titka?
Szőcs Henriette A török brigadéros című regénytrilógiájának első részében egy izgalmakkal teli kalandos utazáson vehetünk részt az Oszmán Birodalomban. Mindeközben megtudhatjuk, milyen volt egy korabeli szabadrablás, hogy válhatott valaki rabszolgává, illetve milyen fondorlatok árán lehetett túlélni egy lehetetlennek tűnő küldetést.”
Megjelent: 2017.06.05.
Kiadta: Athenaeum kiadó
ISBN: 978-963-293-137-1
Oldal: 239
Műfaj: romantikus történelmi
A könyv megvásárolható 20% kedvezménnyel itt:
Illetve, aki az ebook-ot részesíti előnyben, azt is megvásárolhatja:
A szerzőről:
1973-ban született Győrött, jelenleg is ott él.
Szállodai menedzser, író, kritikus, egy gyermek édesanyja.  Megjelent könyvei: Alteregó (2011., Aposztróf Kiadó), Gluggy-glugy szörny (2011., Trixi Könyvek), Vizes kaland (2012., Trixi Könyvek), Ősképcsarnok (2015., Napkút Kiadó).
Díjai: az Irodalmi Jelen novellapályázatának 2. helyezettje, a Magyar Írószövetség és a Honvédelmi Minisztérium irodalmi pályázatának nívódíjasa három alkalommal, Ottlik 100 – a Gödöllői Irodalmi Díj különdíjasa.
Az Athenaeum Kiadó gondozásában A hűség a kutyáknak való - egy szexturista feljegyzései című könyve 2016 szeptemberében jelent meg. 

A könyvről:
Mit is mondhatnék? A történet olvastatja magát, a szerző végigkalauzol minket egy olyan korban, amikor még természetesnek számított a rabszolgatartás, a nők tárgyiasítása, semmibevétele, egyes népeknél a többnejűség is. A nő nem volt más, mint egy termék, ha csinos volt, több pénzt fizettek érte és a szolgálataiért.
Adott egy fiatal és gyönyörű lány, aki tizenhat évesen Abdurrahman pasa háremébe tartozott, ő volt az egyik feleség. Miután a pasa fia meghalt, az első feleség, a hatún pedig beletemetkezett az önsajnálatba és a gyászba, Aisa elhatározta, hogy ő majd fiút szül a pasának, ezáltal ő lesz az új hatún, és nagyobb tekintély fogja övezni. Ám ezt mindenki elől titkolnia kellett, mert a hatún tett róla, hogy senki más ne szüljön fiú utódot a pasának, csakis ő.
Háborús időszakot éltek, semmiben nem lehettek biztosak. Ahogy V. Károly seregei sorba foglalták el a birodalom egyes központjait, egyre kevésbé lehetett hinni abban, hogy a pasa még sokáig fog uralkodni. Ezért az uralkodó úgy döntött, egy vésztervet készít annak érdekében, hogy Aisát és a gyermekét időben kimenekíthessék, ha rosszra fordulnak a dolgok.
Harc, viszály, erőszak, rabszolgaság, vonzalom, árulás, születés és halál, mind-mind megtalálható ebben a történetben. Semmi sem úgy alakul, ahogy azt eltervezték, volt, hogy saját maguknak tettek keresztbe egy-egy cselekedetükkel a főszereplők. A könyv befejeztével felötlött bennem, hogy ha bizonyos helyzetekben másképp döntöttek volna a szereplők, akkor máshogy alakult volna az életük? Jobbra vagy rosszabbra fordult volna a sorsuk? 
Amennyiben kedvenc szereplőt kellene megneveznem, abszolút Kösze Gyurkó lenne a megnevezett, talán benne láttam a legtöbb emberséget a történet során. A többiek nem igazán lopták be magukat a szívembe. 
A karakterekről jó lett volna kicsivel többet megtudni, néha kicsit vázlatosnak hatott a leírás illetve keveselltem a cselekmény mennyiségét is, ám ettől eltekintve élvezhető volt.

Pontozás: 10/9

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése