Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2011. november 20., vasárnap

Vavyan Fable - Sárkánykönny

Elég sok Fable könyvvel fogtok találkozni, ha visszatértek, mivel az írónő eddig megjelent könyvei közül 1 kivételével mindet olvastam. Imádom a sziporkázó stílusát, és hogy minden alkalommal, amikor a kezembe veszem egy-egy könyvét, átragad rám a könyv hangulata. Mindig meg tud nevettetni, felráz a kábult állapotból. A legnehezebb percben is mosolyt tudott csalni az arcomra. Ő számomra a kedvenc.
És hogy mit tartanak mások Vavyan Fable-ről?
„Fesztelenül könnyed, merész stílusával, vagány humorával, csak rá jellemző, játékos, egyedi nyelvezetével ledöntötte a műfajkorlátokat, így vált az igényes szórakoztatásra vágyó olvasók kedveltjévé.  Regényeiben egyedülálló módon váltogatja a karakter- és helyzetkomikumot a nyelvi humorral. Nívós gondolatvilága sokunkhoz közel áll, a tőle kölcsönzött szófordulatok, nyelvi lelemények, idézetek szállóigeként/aforizmaként terjednek, beépülnek szókincsünkbe, ujjlenyomatszerűen felismerhetők az irodalmi és köznyelvben egyaránt.
Fable nem csupán történetet vet papírra, ő babonázóan mesél, minket is bevonva az általa teremtett, minden ízében életre lehelt, ezersok színű világba, melyet aztán oly nehezünkre esik elhagyni a végén. Hősei nem fekete vagy fehér jellemek, inkább pepiták, jó s rossz tulajdonságokkal, mint mi magunk is; még főgonoszai is emberszabásúak.
Rajongói szerint Vavyan Fable olyan író, akit az ember nem tud letenni, mert elvarázsol, magával sodor, gondolkodásra késztet, és végig a tenyerén hordozza az olvasót. „(Forrás: www.fabyen.hu)

A könyv bemutató szövege:
"Kezdetnek felhívogat. Telefonüzenget. Követ. Leselkedik rád. Meglátogat álmodban. Távollétedben betör hozzád. Tükrödre firkál, ágyadba fekszik, bemocskolja holmidat. Eléggé félsz már? Jól van. Akkor rád kopogtat éjszaka. Ablakaidon, idegeiden xilofonozik. Levelet kapsz tőle. Azt akarja, szeresd őt. Csak őt. Azután öltöztetésedbe fog: harisnyát, cipőt, ruhát küld. Te vagy a menyasszonya! Egy napon majd el is jön érted.
Nem az első szerelme vagy. A rendőrök tudnak egy másik aráról. Az a lány meghalt, mert nem kért a szörnyeteg szerelméből. A legkülönb zsaru vigyáz rád? Na és? Attól még nyugodtan halálfélhetsz. Vagy pedig derítsd ki hamar, kicsoda ő. Végtére is pszichológus vagy. Légy trükkösebb, gyorsabb nála. Igyekezz! Az Idült kitűzte már bizarr kézfogótok dátumát!"


Éveket vártam, mire sikerült végre beszereznem. Életem első Fable regénye ( Pokol is elnyeli) után szomjaztam az újabbnál újabb Fable regényekre. A könyveivel keltem, és azokkal is feküdtem le.  A halkirálynő sorozat és a Vis Major sorozat után ráleltem a Sárkánykönnyre, ami végül a kedvencemmé vált. Hogy miért? Aki egyszer belekóstol, hamar függővé válik :) Hát ezért.

Akciódús, érdekes, izgalmas, karakterek kedvelhetőek.


Egyik főszereplő Symour  Yarn, az akciózsaru. Magabiztos, okos, hidegvérű. Először nem igazán repes az örömtől, hogy a csapata kap egy "agyászt", de a parancs, az parancs. Teljesíti amit kérnek, de az épeszűség határain belül. Végül mikor segítségre szorul a hölgy, ő készségesen segít. A külseje kifogástalan, bár elég sokszor összetöri magát (nem önként). Humora van, csak sokszor talonba helyezi.
Másik főszereplőnk Navia Cameron , aki  pszichológus.  Szabadidejében horoszkópus is. Van egy tüneményes beója,  Clochard. Eszméletlen szókincse van (mármint a beónak). Navia telefonhívásokat kap, majd betörnek hozzá. Beparázik, felfogadja/ megbízza/megkéri Symour-t, hogy segítsen kideríteni, ki áll a háttérben. A végén összemelegednek.


„Tudja, némely nőnek ritkán adatik meg, hogy leljen az embermasszában egy jelentékeny pasast, akit aztán precízen meg kell néznie, a cipője orrától a feje tetején lévő forgóig. És e szemle végén érezhesse: tényleg lehet valami a legendában, miszerint igenis léteznek még e bolygón szívdobbantó pacákok, akik láttán feléled bennünk a nő.
/Fable – Sárkánykönny/

Pontozás: 10/10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése