Idézet

"Olvasd, nézd, hallgasd azt, amire a szervezeted vágyik, meglátod, minden hangulatodra, állapotodra találsz műfajt, s azon belül keresd azt a darabot, amelynek színvonala megüti a mértékedet." /Vavyan Fable/

"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." /Vavyan Fable/

2011. november 20., vasárnap

Jay Asher - Tizenhárom okom volt

Elgondolkodtató, megrázó, felkavaró, döbbenetes könyv. Volt aki rendhagyó könyvnek nevezte, bár egy csepp rendet sem hagy az emberben. Az egyik legjobb barátom ajánlotta nekem (Köszönöm), mert tudta, hogy értékelem a jól megírt történeteket, és nem csak azok után a könyvek után kapok, amelyek Happy End-re végződnek. Nos... ez sem arra végződik. A könyvet az író egyik barátjának öngyilkossági kísérlete ihlette. Nem könnyű olvasmány.
Nem a szövege nehéz, hanem megélni az érzelmeket amit kivált.

A könyv bemutató szövege:  
"Clay Jensen semmit sem akart tudni Hannah Baker kazettáiról. Hannah meghalt - gondolta -, magával kellett volna vinnie a titkát. Aztán Hannah hangja közölte Clay-jel, hogy az ö neve is elhangzik a kazettákon és az is, hogy Clay valamilyen módon felelős a haláláért. Aztán Clay egész éjszaka a kazettákat hallgatta. Hannah szavai nyomán bejárta a városkájukat... és amire fényt derített, az örökre megváltoztatta az életét."

Hannah öngyilkos lett. Mindegyik kazetta 1-1 emberhez szól. Olyan emberekhez, akik az öngyilkosság felé vezették. Aki megkapja a csomagot, 2 feladata van. Végig kell hallgatni a kazettákat, majd tovább kell adnia a listán utána következőnek. 13-an vannak. 13 oka volt. De mik voltak azok? Olvasd el a könyvet és meglátod.. Az első kiváltó ok egy pletyka, amit róla terjesztenek. Most lehet, hogy sokan nevetnek ezen...de nem tudhatja senki, hogy egy-egy kimondott szó vagy tett, milyen következményekkel jár.
Amire a történet leginkább felhívja a figyelmet az az, hogy mennyire figyelmen kívül tudjuk hagyni, hogy cselekedeteink milyen hatással tudnak lenni másokra.
Az író egy bizonyos mondanivalót sugall az embereknek. És hogy mi ez? Jay Asher saját szavaival mondta el: „Alapvetően az, hogy bár Hannah beismeri, egyedül ő döntött úgy, hogy elveszi az életét, az is fontos, hogy tudatában legyünk, hogy viselkedünk másokkal. Bár úgy tűnhet, az illető egy vállvonással elintéz egy odavetett megjegyzést, vagy nem lehet megbántani egy pletykával, lehetetlen mindenről tudni, ami végbemegy az ember életében, és arról, hogy mivel járulunk hozzá a fájdalmához. Valóban hatással vagyunk mások életére, ez tagadhatatlan. A kedvenc idézetem egy lánytól származik, aki azt mondta, a könyvem hatására „csodálatos” akar lenni. Milyen remek is ez!”
A könyv és a mondanivalója egyaránt remek. Több ilyen könyvnek kellene születnie, és sok emberhez kellene eljutnia a mondanivalója. Sokan aggódnak, hogy tinik olvashatják e. Egyértelműen IGEN. Nagyon is ajánlott lenne.
Pontozás: 10/10.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése